Slovenski tisak o Linićevu posjetu Ljubljani

RAZGOVORI koje je potpredsjednik hrvatske vlade Slavko Linić vodio s nizom slovenskih ministara i gospodarstvenika protekli su u prijateljskom ozračju i konstataciji odlične gospodarske klime koju opterećuju međusobno otvorena pitanja, piše slovenski tisak u četvrtak.

U svojim vodećim komentarima slovenski tisak se koncentrira uglavnom na teme vezane uz interes slovenskih poduzeća za privatizacijski proces u Hrvatskoj.

´U vezi neprilika koje prilikom kupnje hrvatskih poduzeća imaju slovenski investitori Linić je iza zatvorenih vrata direktorima naših poduzeća sugerirao strpljivost. Kako se moglo razumjeti, izborna godina nije najbolje vrijeme za prodaju hrvatskih poduzeća strancima´, piše tako ljubljansko ´Delo´ čiji se komentator osvrće i na politički vidik posjeta.

´Ako je cilj Linićeva posjeta Ljubljani bio rješenje otvorenih pitanja među državama, onda treba tim prije biti začuđen da dvije najvažnije teme, štednja hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci i otkup hrvatske polovice nuklearke Krško, nisu bile među službenim temama nego se o tome govorilo samo neformalno. Uistinu, u situaciji kad Ljubljanska banka već godinama nema pristupa na hrvatsko tržište, slovenski ministar financija Dušan Mramor mora imati više vremena da bi objasnio slovenska stajališta o sukcesiji. Hrvati će morati ratificirati sporazum o nasljedstvu jer će u suprotnom krivnja biti na njihovoj strani´, piše u komentaru ´Neprilike sa susjedima´ Miha Jenko.

Vodeći slovenski list dodaje da političari samo dijalogom mogu djelovati na uklanjanju zapreka u jačanju gospodarske suradnje dviju država kojima je ´susjedstvo sudbina´, kako bi, unatoč povremeno konfliktnim interesima, omogućili bolji protok ljudi, roba, ideja i kapitala.

U tome je, piše list, potrebna strpljivost i međusobno povjerenje.

´Valja priznati da su vlade Ivice Račana i Janeza Drnovšeka u tome bile neuspješne, to je činjenica. Od Ropa zato očekujemo da što prije pripremi novu strategiju ekonomsko-političkih odnosa s Hrvatskom. No, u vezi s nedavnim izjavama Rudija Gabrovca oko štednje Ljubljanske banke treba reći: Ako Rop ima batinu, dobro bi bilo da čuva i poneku mrkvu. U suprotnom bi slučaju kombinacija demonstriranja slovenskih mišića i izborne groznice u Hrvatskoj mogla pokvariti investicijske interese naših poduzeća na jugu´, piše Jenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubljanski dnevni list ´Dnevnik´ u svom komentaru navodi da je Linić zagovornik teze da kočenje gospodarske suradnje škodi i Sloveniji i Hrvatskoj, te da je on ´ekonomist s realnim odnosom prema spornim pitanjima´.

Potpredsjedik hrvatske vlade u Ljubljani je, piše ´Dnevnik´, nagovijestio da će ove godine biti potpisan i sporazum o zaštiti investicija, ali da bi prije toga bilo potrebno riješiti pitanje nuklearke Krško ili je ispustiti iz tog sporazuma, te da bi se isto moglo postići sa sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sporazumom o turističkoj suradnji.

´Niti eventualno odbijanje ponude Terme Čatež u privatizaciji Sunčanog Hvara ne bi značilo crveno svjetlo za ostale slovenske ulagače jer će prilika biti još mnogo. Konačno i Hrvatska se otvara u Europu´, piše ´Dnevnik´

Mariborski list ´Večer´ u komentaru o odnosima dviju država pod naslovom ´Odlično, ali sa smetnjama´ navodi da političke neprilike u odnosima Zagreba i Ljubljane, doduše, škodi objema stranama, ali da su i jedna i druga država oslonjene jedna o drugu kao jaki gospodarski partneri.

´Pametni ljudi i brojni gospodarstvenici iz dana u dan dokazuju da je suradnja moguća i da znaju prevladavati političke neprilike, osobito u Hrvatskoj, gdje nacionalni naboj djeluje i ponekad dodatno ´dolijeva ulje na vatru´, piše Nikola Šoštarič.

´Na redu su sada, u prvom redu, pravi potezi premijera Ropa i Račana koji moraju naći izlaz iz začaranog kruga´, zaključuje u komentaru o otvorenim pitanjima dviju država mariborski list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara