Slovenski tisak o nekretninama Ljubljanske banke

SLOVENSKA vlada još nije službeno reagirala na odluku hrvatskog Vrhovnog suda kojom je trojici štediša Ljubljanske banke Zagreb omogućeno da svoja potraživanja naplate iz ovrhe nekretnina te banke u Hrvatskoj, ali bi to mogla uskoro učiniti, navodi današnji slovenski tisak.

Odluka se proučava, a Slovenija i dalje ustraje da je to pitanje stvar sukcesije bivše Jugoslavije, piše mariborski list "Večer" koji tvrdi da je Ljubljana pred zagonetkom je li "riječ o solističkoj akciji sudstva" ili o "koordiniranoj akciji hrvatskog vrhovništva u vezi s nekim zadnjim izjavama".

U Hrvatskoj su samo nekretnine "stare" Ljubljanske banke koje nisu dovoljne za isplatu svih štediša, a presudu Vrhovnog suda "nikako nije moguće primijeniti na imovinu Nove Ljubljanske banke", tvrdi komercijalna televizija POP-TV, koja se poziva na mišljenje slovenskih vodećih pravnika. Po drugim mišljenjima NLB u Hrvatskoj niti nema imovine osim preko svojih poduzeća-kćeri.

"Aktualnu odluku hrvatskog Vrhovnog suda i problematiku štediša valja gledati u optici cjelovitih odnosa s Hrvatskom", tvrdi u komentaru ljubljanski list "Dnevnik" koji dodaje slovensko službeno stajalište da je u Jugoslaviji za štedne uloge "jamčila federacija".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na trenutke histerična rasprava u Saboru oko sporazuma o nuklearci Krško pokazala je da bismo iz Zagreba mogli dobiti i račune za nuklearku, ali i za niz pogrešnih poteza za koje su krivi u Hrvatskoj", piše u komentaru "Dnevnika" Marjan Lacić. On dodaje da bi Slovenija sa rješavanjem odnosa s Hrvatskom trebala pričekati dok se ne uključi u EU i NATO, kada će njena pozicija biti jača.

"Odluka hrvatskog Vrhovnog suda otvara mnogo pravnih pitanja. Tako je na primjer u bilateralnom ugovoru o imovinsko-pravnim odnosima napisano da će se problematika nuklearke i štediša Ljubljanske banke urediti posebnim ugovorom, a ne temeljem jednostranog akta nekog organa", piše u komentaru o odluci Vrhovnog suda ljubljanski list "Delo" od utorka. Ljubljanski dnevnik dodaje da spomenuti ugovor o imovinsko-pravnim odnosima dopušta da bi pitanje Ljubljanske banke Zagreb sada moglo otići na arbitražu pred stalni međunarodni arbitražni sud u Haagu.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara