Slovenski tisak: Tko će pobijediti na izborima?

SLOVENSKI elektronski i tiskani mediji tjedan dana prije parlamentarnih izbora najavljuju da je njihov ishod vrlo neizvjestan, a izvješćuju i o najnovijim skupovima i medijskim nastupima stranačkih prvaka pred biračima.

Kako u nedjelju već u velikom naslovu ističe ljubljansko "Delo", glavno je pitanje u sadašnjem trenutku koje pokazuju predizborne ankete: "Tko će biti pobjednik - LDS ili SDS".

Liberalni demokrati (LDS) sadašnjeg premijera Ropa, naime, po nekim anketama imaju malu prednost pred Janšinom Demokratskom strankom (SDS), dok neke govore da je Janšina stranka izjednačena s premijerovom te da nastavlja trend uspona.

Janša je u nedjelju na predizbornom skupu desne krovne organizacije Zbora za Republiku izjavio kako još ništa nije odlučeno i pozvao oporbene čelnike, među kojima je odnedavno i predsjednik Pučke stranke (SKLS) Janez Podobnik, na jedinstvo, a biračko tijelo na promjene kako bi se smijenila Ropova vlada za koju tvrde da je dopustila razvoj klijentelizma i korupcije.

S druge strane, izvješćuju slovenski mediji, premijer Rop izjavio je na sastanku svoje stranke kako je uvjeren u pobjedu jer ulaze u izbore s najboljim kandidatima koje su u vladu uveli nakon rekonstrukcije vlade i odlaska Podobnikove stranke iz sadašnje vladine koalicije.

Slovenski tisak posebno ističe i poziv bivšeg predsjednika države Milana Kučana glasačima da poklone povjerenje sadašnjoj vladi koja je, kako tvrdi, u cjelini gledano, dobro izvršila svoju zadaću.

"Delo" navodi i izjavu predsjednika Europskih socijalista (PES) Poula Nyrupa Rasmussena koji je u subotu u Ljubljani podržao Pahorovu Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD) koja sudjeluje u sadašnjoj Ropovoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je, kako se navodi, pozvao slovenske birače da se ne obaziru na one "koji obećavaju raj na zemlji", nego na izborima vjeruju u one koji mogu pokazati konkretne rezultate na osnovi svog rada.

"Slovenija je mlada država i u vrlo dobroj kondiciji", izjavio je za sutrašnji broj tjednika "Mladina" premijer i šef liberala Anton Rop, odbijajući tvrdnje čelnika opozicije da njegova vlada nije osigurala ekonomski rast te da je potrebno "novo usmjerenje".

"Naš najveći test bio je ulazak u EU, a obavili smo ga uspješno, inflacija je najniža otkada postojimo kao samostalna država, najmanji je registrirani broj nezaposlenih", rekao je Rop, ali i priznao da se stvari više ne mogu odvijati "po inerciji" nego je potrebno osigurati nove elemente razvitka za što, kako je ustvrdio, njegova stranka ima uspješan program.

Posve drugo u istom tjedniku tvrdi Andrej Bajuk, kratkotrajni slovenski premijer u drugoj polovici 2000. godine i sadašnji glavni koalicijski saveznik Ropova izazivača Janeza Janše. "Slovenija je pacijent s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama koje mogu nepopravljivo narušiti njezino zdravlje", rekao je Bajuk koji vodi stranku Nova Slovenija (N.Si) za tjednik "Mladina".

Bajuk je Ropovoj stranci koja je u zadnjih 12 godina vodila sve koalicijske vlade, zamjerio ekonomsku stagnaciju, a ponajprije to što nije uspjela oblikovati politiku privlačenja stranih investicija.

"Strane neposredne investicije greenfield tipa takoreći ne postoje, a država se u međuvremenu toliko zadužila da to ugrožava našu makroekonomsku stabilnost", ustvrdio je Bajuk.

On je ponovio ocjenu kako je Ropova stranka kriva za zatvorenost, klijentelizam i korupciju.

"Za budućnost ovog naroda i države najopasnije su posljedice koje će iz toga proisteći u budućnosti, a jednako tako i pogrešna politika vlade na području socijalne i demografske politike zbog čega imamo jednu od najnižih stopa nataliteta u cijeloj Europi", rekao je Bajuk.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara