Slovenskio parlament odbacio Jelinčičev zakon o Romima

SLOVENSKI parlament u utorak je odbacio prijedlog zakona o romskoj zajednici koji je podnio ultranacionalist Zmago Jelinčič.

"Članovi romske zajednice u Sloveniji nemaju poseban položaj i status. Svi su jednaki pred zakonom", glasi jedan od triju članaka zakona što ga je predložio predsjednik Slovenske nacionalne stranke. Obrazlažući svoj prijedlog, Jelinčič je među ostalim rekao da Romi u Sloveniji nisu "autohtona" manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Jelinčičev zakon glasovalo je samo 6 zastupnika njegove stranke, dok su ga svi drugi zastupnici odbili, tvrdeći da je protuustavan i da sramoti Sloveniju u svijetu. Protiv zakona bilo je 69 zastupnika vladajućih i oporbenih stranaka.

Članovi Jelinčičeve stranke koji su u raspravi o romskoj zajednici govorili kao o "ciganima", doživjeli su kritiku jednog liberalnog zastupnika koji je upozorio da je politički korektno rabiti izraz Romi, na što su im Jelinčičevi zastupnici odgovorili: Zašto je onda korektno kad je na jelovniku u restoranu piše "ciganski gulaš".

Javnost i ostale stranke cijelu su stvar oko Jelinčičeva zakona o Romima doživjele kao političku provokaciju po čemu je Jelinčič i inače poznat. Neki misle da bi ga konačno trebalo optužiti za izazivanje rasne i nacionalne netrpeljivosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara