SLOVENSKO MVP I RUPEL O PRETPRISTUPNOJ STRATEGIJI

Slovenija će u skladu sa upozorenjima Europske komisije s kritičkom prosudbom tretirati hrvatsko ispunjavanje kriterija i standarda za članstvo u Europskoj uniji, navelo je u srijedu navečer slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju u povodu objave predpristupne strategije za Hrvatsku.

U priopćenju se dodaje da je jačanje regionalne suradnje, uključujući i sporazumno rješavanje pojedinih otvorenih pitanja, važan vid hrvatskog puta u Europsku uniju.

Na pretpristupnu strategiju za Hrvatsku reagirao je i Dimitrij Rupel, donedavni ministar vanjskih poslova i to u ime Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Rupel je popodne u izjavi za novinare među ostalim naglasio da je uključivanje država jugoistočne Europe, među kojima je na prvom mjestu naglasio Hrvatsku, u interesu Slovenije, ali da podrška Hrvatskoj neće biti bezuvjetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svjesni smo značenja širenja Europske unije i naš je strateški interes da se Hrvatska uključi ako ispuni europske standarde", rekao je Rupel, dodajući da je moguć scenario po kojemu bi Hrvatska u EU bila primljena između 2007. i 2009. godine, ali i onaj po kojemu bi morala čekati sve do 2011.

"Potrebno je podržati uključivanje Hrvatske pod određenim uvjetima, a ta se uvjetna potpora može računati kao novi početak u odnosima između Slovenije i Hrvatske", ocijenio je Rupel.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova na nedjeljnim je parlamentarnim izborima nastupio na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, a računa se da će u novoj vladi imati jedno od istaknutih mjesta, možda i mjesto ministra vanjskih poslova.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara