Slovensko MVP o gospodarskom pojasu na Jadranu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u odgovorilo na hrvatsku notu kojom je Zagreb pojasnio namjere u vezi s proglašenjem gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, ističući da i Slovenija po pomorskom pravu ima pravo na proglašenje gospodarskog pojasa, te da ju Hrvatska nije obavijestila o svojim namjerama u vezi s tim, kao ni o razgovorima koje je u vezi s gospodarskom zonom na Jadranu vodila sa susjednim državama i s Europskom unijom.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Hini da je primilo slovensku notu, te najavilo da će se kasnije o njoj i očitovati.

"Naglašavamo da države pri proglašenju isključive ekonomske zone moraju uvažavati jednaka prava i interese susjednih država, te da ne smiju posredovati u morske prostore pod njihovom suverenošću i jurisdikcijom. Pri razgraničenju isključivih ekonomskih zona treba uvažavati pravila međunarodnog prava koja upućuju na sporazumno i pravedno rješenje", navelo je u priopćenju za javnost u vezi s odgovorom na hrvatsku notu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Isto tako, navodi se u priopćenju, u noti je izražen i "protest zbog izjava predstavnika hrvatskih ministarstava", te naglašava da Slovenija "ima teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a time posljedično i pravo na isključivu ekonomsku zonu".

Zato, navodi se dalje u priopćenju, Slovenija očekuje da će biti aktivno uključena u razgovore o osnivanju ekonomskih zona na Jadranu, a "bilo koje jednostrane odluke" za nju su "neprihvatljive" jer očekuje da će se aktivnosti vezane na iskorištavanje i zaštitu Jadranskog mora usklađivati i sa njom.

Izjavu vezanu za najavu da će Hrvatska proglasiti ekonomsku zonu u Jadranu najavio je za ponedjeljak poslijepodne i slovenski premijer Anton Rop.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Picula i Rupel telefonski  o gospodarskom pojasu na Jadranu

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrij Rupel telefonski su u ponedjeljak razgovarali o pitanju proglašenja gospodarske zone u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, temi koja već nekoliko dana zaokuplja interes hrvatske i slovenske javnosti, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar Rupel je prenio ministru Piculi dvojbe slovenske strane o proglašenja gospodarske zone na Jadranskom moru. Ministar Picula je izvijestio ministra Rupela o radu Radne grupe hrvatske Vlade za praćenje reforme Zajedničke ribarske politike EU i izradi stajališta o modalitetima rješavanja ovog pitanja, nastavlja se u priopćenju.

Republika Hrvatska i Republika Slovenija nastaviti će konzultacije o istom pitanju, te će u raspravu pokušati uključiti i zemlje koje imaju interes za ovu temu, kaže se u priopćenju te dodaje da se "pored bilateralnog rješavanja ovog pitanja u raspravi se očekuje i doprinos međunarodnih subjekata".

Ministarstvo vanjskih poslova RH zaprimilo je u ponedjeljak poslijepodne notu ministarstva vanjskih poslova RS u kojoj stoji da prilikom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa države moraju uzimati u obzir jednaka prava i interese susjednih država, te ne smiju posegnuti u morski prostor pod njihovim suverenitetom i nadležnošću.

Ministarstvo vanjskih poslova RS podsjeća MVP RH da prema odredbama međunarodnog prava države trebaju poduzimati svestrane napore kako tijekom prijelaznog razdoblja ne bi onemogućile ili otežale konačnu primjenu sporazumno postignutog rješenja, kaže se na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara