Slovensko MVP o primjeni brijunske izjave

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u subotu da se brijunska izjava hrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata dobro primjenjuje, te demantiralo vijesti o novom incidentu u Savudrijskoj vali.

Neki slovenski mediji prenijeli su nepotvrđene izjave lokalnih dužnosnika da se hrvatski policijski brod u petak prilikom kontrole ribolova u Savudrijskoj vali našao u slovenskim teritorijalnim vodama i da je o tome informirano ministarstvo vanjskih poslova, što se tumači kao potvrda da ne funcioniraju nedavni dogovori o izbjegavanju incidenata.

Slovenski radio izvijestio je da je u petak ujutro uistinu došlo do bliskog susreta dviju ribarica "Delamarisa" iz Izole s jednim hrvatskim i jednim slovenskim policijskim brodom, ali da nije bilo nikakvog incidenta. Ribari su nastavili s ribarenjem, a slovenski i hrvatski policajci prijateljski su razgovarali, naveo je Slovenski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju slovenskog MVP, koju je u subotu prenijela agencija STA, navodi se da je događaj u Savudrijskoj vali do kojega je došlo u petak protekao u skladu s izjavom i izbjegavanju incidenata i ugovorom o malograničnoj suradnji.

"Brod hrvatske policije izveo je kružni manevar oko ribarica Delamarisa i nije primijenio nikakve mjere, što je u skladu s dogovorima", navodi u izjavi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara