Slovenskom Ivici Todoriću prijeti osam godina zatvora

Screenshot: RTVSLO.si

NAJBOGATIJI Slovenac Mirko Tuš, protiv kojega je policija jučer pokrenula veliku akciju, mogao bi završiti u zatvoru na osam godina, iako je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

U Sloveniji je glavna tema kako je Tuš dobio besplatnu frekvenciju za svoju telekomunikacijsku tvrtku Tušmobil, dok su je svi drugi teleoperateri plaćali masno, desecima milijuna eura. Tako je, primjerice,  operater "Mobitel"  2001. za frekvenciju dao 100 milijuna eura Državnoj agenciji za elektronske komunikacije.

Prema pisanju poslovnih novina Finance, Tuš je u šaci držao državnu tajnicu u ministarstvu gospodarstva Andrijanu Starina Kosem, koja je prije dolaska u državnu upravu radila u jednoj njegovoj tvrtki, gdje je optužena za zloporabu položaja i "peglanje" službene kartice. Kad je došlo vrijeme da je Tušu zatrebala, naglo je "izgubio pamćenje" o navodnoj pronevjeri.

POP TV, međutim, donosi da je ključna osoba u dodjeli gratis frekvencije najbogatijem Slovencu bio bivši šef Agencije za  elektronske komunikacije Tomaž Simonič, kojemu je za besplatnu frekvenciju Tuš navodno dao tri stana i redovito ga opskrbljivao mobitelima.

Uz probleme s policijom, na koljenima je i Tuševo poslovno carstvo koje bankama duguje oko pola milijarde eura. Kad okonča restrukturiranje, Tuš će vjerojatno prodati biznis s benzinskim crpkama, brojne nekretnine po Balkanu (Srbija, BiH, Makedonija) i telekomunikacije, a ostavit će u vlasništvu samo lanac trgovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara