Slovenskom maratoncu nakon preplivane Amazone ozbiljno narušeno zdravlje

VIJEST o Slovencu Martinu Strelu, koji je jučer završio svoj 66 dana dug maraton, preplivavši 5265 kilometara i postavši tako prvi čovjek u povijesti koji je preplivao cijelu dužinu Amazone, obišla je svijet. No, ulazak u povijest ima i svoju cijenu. Strel, koji se protekla dva mjeseca borio s piranama, krokodilima i umorom, ozbiljno je time ugrozio svoje zdravlje.

Povišen krvni tlak, sunčanica, mučnina i proljev obilježili su kraj njegova plivačkog pothvata, te je ultramaratonac po dolasku na cilj u predinfarktnom stanju prevezen u bolnicu, gdje mu je pružena hitna medicinska pomoć.

Sin 52-godišnjeg maratonca, Borut Strel, za medije je kazao kako je njegov otac po izalsku iz vode jedva stajao na nogama, te kako je u posljednjih nekoliko sati bilo u deliriju, "često vičući na valove". Začuđujuće je, pišu mediji, kako je Strel uspio preživjeti susrete s piranama i ostalim životinjama koje je susretao tijekom svog putovanja. Strel to objašnjava na jednostavan način: " Mislim da su me životinje jednostavno prihvatile. Toliko vremena već plivam s njima da zacijelo misle da sam jedan od njih".

Kako se približavao kraju utrke, Strel je trpio glavobolju, dezorijentiranost, sunčanicu, munčninu i dijareju. Strelu je liječnik savjetovao da odustane od ove pustolovine jer bi njene posljedice mogle biti kobne za zdravlje, ali Slovenac ga nije poslušao i tako nakon Mississippija, Dunava i Yang-cea preplivao i najveću, ali ipak drugu po dužini, rijeku na svijetu. Brel je u prosjeku prelazio 52 milje dnevno i putovanje završio četiri dana prije nego je to bilo predviđeno.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara