SLS zahtijeva izvanrednu sjednicu parlamenta o Piranskom zaljevu

SLOVENSKA pučka stranka (SLS) u četvrtak je ponovno kritizirala vladu premijera Antona Ropa da neadekvatno reagira na incidente u Piranskom zaljevu, te najavila da kreće u akciju prikupljanja potrebnih zastupničkih potpisa kako bi se o tome održala izvanredna sjednica parlamenta.

U priopćenju za javnost SLS navodi da postojećom situacijom u Piranskom zaljevu i na zadnjem dijelu kopnene granice u Istri Slovenija dolazi u slabiju pregovaračku poziciju u odnosu na Hrvatsku u slučaju međunarodne arbitraže, te da "sadašnji postupci hrvatskih vlasti i neodgovarajuće reakcije slovenske vlade mogu dovesti do kobnih i nepopravljivih posljedica" za koje će premijer Rop i sadašnja vladajuća koalicija "snositi povijesnu odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razočarani smo i ogorčeni arogancijom zastupnika vladajuće koalicije prema našem prijedlogu da se zaštiti slovenski teritorij i ljudi koji tamo žive, dosljednim inzistiranjem na stanju (na granici) koje je postojalo 25. lipnja 1991. godine", navodi se u priopćenju.

SLS je tako reagirao na odbijanje predstavnika vlade da parlamentarni odbor za vanjsku politiku u četvrtak prihvati zaključke kojim bi se vlada obvezala na preuzimanje kontrole nad cijelim Piranskim zaljevom i istarskim zaseocima za koje SLS-ov kandidat na parlamentarnim izborima Jožko Joras tvrdi da pripadaju Sloveniji.

Za izvanrednu sjednicu parlamenta potrebno je da stranka prikupi trećinu potpisa zastupnika u parlamentu. Sadašnja vladajuća koalicija premijera Ropa načelno je nesklona sazivanju izvanrednih sjednica parlamenta u vrijeme predizborne kampanje koja je počela 3. ovog mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara