Slučaj Ljubljanske banke pred Sudom za ljudska prava

SUD za ljudska prava u Strasbourgu započeo je danas raspravu o tužbi trojice štediša Ljubljanske banke Zagreb protiv Slovenije koju terete za povredu njihovih vlasničkih prava zbog neisplaćenih štednih uloga, prenose slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako su javili slovenski mediji, koji se pozivaju na priopćenje za javnost suda, sud u uvodnoj raspravi odlučuje o tome je li nadležan za taj slučaj. Savjetnik slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudolf Gabrovec, član izaslanstva koje je došlo u Strasbourg, kako bi branilo stajalište Ljubljane da sud u spomenutom slučaju nije nadležan, ocijenio je vrlo važnim buduću odluku suda, ali je dodao da ne želi nagađati hoće li se on proglasiti nadležnim ili nenadležnim.

Po Gabrovčevim riječima tužitelji nisu iskoristili sva pravna sredstva u domovini, što je uvjet da slučaj preuzme sud za ljudska prava u Strasbourgu. Stajalište Slovenije je naime da bi štediše Ljubljanske banke trebali tužiti Hrvatsku jer nije ratificirala Bečki sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije iz 2001. godine, koji po slovenskom tumačenju daje osnovu za isplatu uloga štediša po "teritorijalnom načelu". Ocjenu o tome je li sud nadležan ili ne, ne treba očekivati danas, ocijenio je Gabrovec za slovensku agenciju STA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara