Slučaj Lora: Splitski veterani traže da se Emilio Bungur pusti na slobodu

Slučaj Lora: Splitski veterani traže da se Emilio Bungur pusti na slobodu

Foto: FaH

PREDSTAVNICI Koordinacije udruga veterana, braniteljskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije danas su ispred Županijskog suda istaknuli da taj sud u više od deset mjeseci nije ispoštovao svoju odluku da se jednom od okrivljenih u slučaju Lora Emiliu Bunguru obnovi postupak i omogući, kako kažu, poštena i na zakonu i Ustavu utemeljena obnova postupka.

Traže da sud konačno donese odluku o njegovom puštanju na slobodu jer drže da su mu grubo prekršena osnovna ljudska prava. Dodaju da pravosudni dužnosnici provode nepravdu uporno nastavljajući politički montirani proces koji je izašao iz "kuhinje" Save Štrpca i drugih mrzitelja Hrvatske. "Proces Lora je najveća sramota hrvatskog pravosuđa i samo je pitanje dana kada će se razotkriti svi akteri te njihove uloge i nečasne radnje u ovom bezobzirnom pokušaju izvrtanja Domovinskog rata i povijesti", kazao je predstavnik Koordinacije Mirko Ramljak.

Bungurov branitelj Vinko Burazer je rekao da je u srijedu održana sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj je tužiteljstvo ustrajalo da Emilio Bungur i dalje ostane u istražnom zatvoru dok je on tražio njegovo puštanje na slobodu. Odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u tom predmetu strankama će biti dostavljena naknadno, tvrdi Burazer, dodavši da ne postoji zakonski rok do kada se ona mora pismeno dostaviti. Podsjetio je kako je ovo 16. godina da su hrvatski branitelji stavljeni izvan zakona jer im se ne sudi po važećem zakonu već po krivotvorenim činjenicama i dokazima dok im je uskraćeno temeljno pravo obrane.

"Emiliu Bunguru je grubo oduzeta sloboda i to u suprotnosti sa svim zakonskim propisima i unatoč tome što sud raspolaže sa svim relevantnim podacima o njegovoj nevinosti. Prošlo je više od dvije godine kako mu je nezakonito oduzeta sloboda. Trpi grubi i nehumani režim istražnog zatvora, a nikakva se istraga ne provodi. Nadamo se da će prestati to nepošteno suđenje i da će se splitski Županijski sud vratiti u okvire ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske", poručio je Burazer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je i da Bungur, po slovu zakona, za kaznu do osam godina zatvora, a on je u prvom postupku za ratni zločin u Lori osuđen na šest godina, u istražnom zatvoru ne može biti duže od godine dana. Napominje da je sud Bunguru po službenoj dužnosti trebao ukinuti istražni zatvor, a da to ne čini usprkos njegovu zahtjevu.

Bungur se od 2005. nalazio u bijegu, a krajem kolovoza prošle godine je uhićen na šibenskom području, nakon deset godina izbjegavanja pravosudnih tijela. Na splitskom Županijskom sudu mu je bilo zakazano suđenje zajedno s još četvoricom vojnih policajaca kojima se sudi za ratni zločin nad zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lora. U Lori 2 su optuženi bivši upravitelj Vojno-istražnog centra Lora Tomislav Duić, koji je nakon 15 godina bijega uhićen u Splitu u veljači ove godine, njegov tadašnji zamjenik Tonči Vrkić te stražari Anđelko Botić, Emilio Bungur i Ante Gudić. Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom sudskom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima.

Duić je tada osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić dobili po šest godina zatvora. Suđenje za Loru 2 vodi sudac Vladimir Živaljić, na temelju optužnice koja je podignuta 2009. a godinu dana kasnije zatraženo je suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura koji su tada bili u bijegu. Vrhovni sud je 2012. to odobrio.

Splitski branitelji su u posljednje dvije godine prosvjedovali tridesetak puta pred zgradom Županijskog suda solidarizirajući se na taj način sa svojim suborcem Emiliom Bungurom za kojega su nosili transparente s njegovom slikom ispod koje je pisalo "Nevin je!", a nakon što je uhićen tražili su njegovo oslobađanje. Njegova supruga Jagoda Bungur je ukazivala na nehumane uvjete u zatvoru prvo u Glini, a zatim i na splitskim Bilicama. I danas je istaknula da je bolestan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara