Slučaj Lora: Zahtjev za raspisivanjem tjeralice

PREDSJEDNICA Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Splitu Spomenka Tonković uputila je danas policiji nalog za raspisivanjem tjeralice za petoricom, od osam, optuženika u tzv "slučaju Lora" koji još nisu uhićeni, potvrdila je glasnogovornica Suda sutkinja Marica Šćepanović.

Glasnogovornica Šćepanović izvijestila je kako je sutkinja Tonković, zadužena za ponovljeni postupak u "slučaju Lora", takvu odluku donijela "nakon što je Sud jučer od policije zaprimio službeno izvješće o tome da se petorica optuženika ne nalaza na navedenim adresama, zbog čega nisu uhićeni, čime su ispunjeni uvjeti za raspisivanjem tjeralice".

Tjeralica je raspisana za prvooptuženim Tomislavom Duićem, koji je u bijegu bio i od početka prvog suđenja 2002. godine, te za Josipom Bikićem, Miljenkom Bajićem, Davorom Banićem i Emilijom Bungurom. Bikić i Bajić tijekom prvog postupka također su postali nedostupni nakon što se nisu vratili u pritvor kada je Vrhovni sud ukinuo odluku o puštanju optuženika na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U splitskom zatvoru na Bilicama nalaze se Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, koji su uhićeni 11. listopada poslijepodne kada je s Vrhovnog suda stigao nalog za pritvaranjem svih osmorice optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Vojno-istražnom centru Lora 1992. godine.

Raspisivanjem tjeralice ispunjen je prvi uvjet za sazivanje suđenja u odsutnosti optuženika, za što, kao drugi uvjet, prijedlog treba dati Županijsko državno odvjetništvo, a o čemu odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

No, zastupnik optužbe Michelle Squiccimaro o tome danas nije želio davati izjave.

"Nakon proteka razumnog vremena od raspisivanja tjeralice", kazala je sutkinja Šćepanović, "vidjet će se što je po tom nalogu poduzeto, tj. jesu li uhićeni, pa će Sud odlučivati o daljnjim koracima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara