Slučaj Severina: Sud presudio u korist Indexa

Slučaj Severina: Sud presudio u korist Indexa

NA DANAS održanom ročištu u sporu koji je pokrenula Severina protiv Index.hr portala sudac Krešimir Puškarić presudio je u korist Index.hr-a. Sudac je presudu obrazložio činjenicom da sporni film nije autorsko djelo, audio-vizualni zapis ili videogram.

U raspravi koja je prethodila donošenju presude odvjetnik Index.hr-a ostao je pri tvrdnji da nikako ne može biti riječ o autorskom djelu, budući da bi u suprotnom svako isključivanje kamere (a to je jedini Severinin autorski doprinos filmu, što je utvrđeno na prošlom ročištu uvidom u snimku) bio dovoljan uvjet da se neki snimljeni materijal proglasi autorskim djelom.

Prije čitanja presude, sud je odbio dokazne zahtjeve obje stranke, da bi u obrazloženju presude ustvrdio kako nikakvi daljni dokazi nisu potrebni za utvrđivanje da Severinin film nije autorsko djelo.

Sudac je, obrazlažući presudu kojom odbija Severinin zahtjev za odštetom u visini od 75,000 kuna zbog povrede autorskog prava, ustvrdio kako film nije ni autorsko djelo audio-vizualno djelo ni videogram, te da se uvidom u snimku, koja se gledala na pretposljednjem ročištu, vidjelo da na snimci nema niti potpisa autora, redatelja niti bilo  koga drugoga zaslužnog za produkciju filma. Puškarić je dodao kako je audio-vizualno djelo po definiciji rezultat rada tima kvalificiranih autora, što u ovom slučaju nije ispunjeno.

Osim toga, u filmu nema nikakve originalnosti, već se radi o snimljenom seksu dvoje ljudi, bez ikakvog originalnog sadržaja, scenarija, dijaloga, redatelja, autora i glazbe. Da bi bio kvalificiran kao autorsko djelo film bi morao donijeti nešto ogirinalno, nešto još neviđeno, čega u ovom slučaju nema. Definicija originalnosti, stoji u obrazloženju presude, slijedi iz zahtjeva da djelo ne smije oponašati nešto već viđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad presuda postane pravomoćna Severina će morati platiti troškove svojih odvjetnika, odvjetnika Index.hr-a Milivoja Žugića, koji iznose oko 9000 kuna, te troškove sudskog postupka.

Nakon izricanja presude Matija Babić kazao je da je zadovoljan "jedinim mogućim" ishodom slučaja. Severini, koja se nije pojavila na današnjem ročištu, pritom je poželio puno sreće i novca kojega bi, kako je rekao, trebala zaraditi pjevanjem, a ne sudskim tužbama.

Milivoje Žugić, odvjetnik Index.hr-a, nakon izlaska iz sudnice izjavio je kako je sudac fantastično obrazložio presudu - pravno besprijekorno. Istaknuo je da je pobjeda Index.hr-a dokaz da i mali, obični ljudi u borbi s velikima mogu ostvariti svoja zakonska prava.

Severinin odvjetnik Maro Mihočević najavio je žalbu na presudu kojom je Severina dužna podmiriti i troškove odvjetniku tuženog portala Milivoju Žugiću. On je izjavio da su ti troškovi oko 9.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara