Slučaj Travno: Bandić se poziva na struku, a struka je zanemarena od početka

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić je nedavno, upitan što misli o prosvjedu građana Travnog protiv izgradnje crkve u parku, kazao kako podržava gradnju crkve na toj lokaciji, jer je "tako odlučila struka".

>>> Travno - kratki osvrt na genezu livade

Ne znamo za Bandića, ali jedina struka koja je, po našem skromnom mišljenju, kompetentna za donošenje kvalitetne odluke o lokaciji gradnje crkve u jednom novozagrebačkom kvartu je ona arhitektonska, koju u gradu Zagrebu predstavlja Društvo arhitekata Zagreba.

DAZ se povodom planova za izgradnju crkve na središnjoj zelenoj površini u naselju Travno 12. studenog oglasio priopćenjem, u kojem se navodi nekoliko činjenica koje dokazuju da Bandić "priča u prazno".

Struku, naime, nitko nije pitao za mišljenje o lokaciji izgradnje crkve u Travnom. Dapače, iako se Društvo arhitekata samo ponudilo investitoru (Crkvi), odbijeni su, a natječaj je proveden u aranžmanu Crkve.

Početkom 2002., kada je župa Sv. Luke evanđelista započela s inicijativom za gradnju crkve u naselju Travno, Društvo arhitekata Zagreba je pokušalo utjecati na predstavnike Župe kako bi natječaj za urbanističko i arhitektonsko rješenje te crkve bio proveden u organizaciji Društva, to jest na jedini način koji bi osigurao javnu, stručnu i kompetentnu proceduru te zajamčio njenu provedbu u skladu s Pravilnikom o natječajima Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nažalost, nastojanja DAZ-a u tom smjeru nisu bila uspješna, te je investitor (Crkva) raspisao i proveo natječaj u vlastitom aranžmanu. U DAZ-u su uvjereni da bi se provedbom kvalitetne natječajne procedure izbjegao dobar dio problema koji su izazvali ogorčenje stanovnika Travnog, posebice kada je riječ o stručnoj i javnoj diskusiji koju bi DAZ proveo o primjerenosti gradnje na spornom terenu.

Društvo arhitekata Zagreba smatra da, kad je riječ o današnjem stanju stvari, u kojem je ishođena građevinska dozvola i zapravo se samo očekuje početak gradnje, se takvom značajnom zahvatu u javnu i zelenu površinu, koji bitno mijenja njen karakter, pristupačnost i upotrebljivost, smjelo pristupiti isključivo uz konsenzus predstavnika lokalnih interesa, odnosno stanovnika, dječjih ustanova itd.

Taj bi interes ovdje, za razliku od gradnje za profit, trebao biti dodatno naglašen, posebice sa strane Crkve, jer je riječ o gradnji zgrade javne i društvene namjene, koja mora stajati na dobrobit svih stanovnika naselja, poručuju arhitekti.

S tog aspekta nitko od zainteresiranih strana ne bi smio naglašavati i pozivati se na pravomoćnost i okončanost pravnih i zakonskih procedura koje su za većinu građana ipak nepristupačne i nedohvatljive, nego otvoreno i tolerantno pristupiti pitanju i u sklopu javne diskusije jasno i argumentirano pronaći od svih prihvaćeno rješenje za gradnju, tvrde arhitekti.

Stoga, bez obzira na objektivnu i stvarnu potrebu za izgradnjom ove crkve i bez obzira na neupitnu utemeljenost i pravovaljanost građevinske dozvole, DAZ smatra da je u isključivoj domeni gradskih vlasti da u ovom slučaju u ime nadređenih načela tolerancije i javnosti osiguraju platformu za otvorenu i tolerantnu javnu raspravu koja će dovesti do postavljanja kvalitetnih temelja za izgradnju crkve u Travnom, zaključuje se u priopćenju Društva arhitekata Zagreba, kojeg je potpisao predsjednik Izvršnog odbora DAZ-a Hrvoje Hrabak.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara