Službeno je: Sindikati imaju dovoljno potpisa za referendum i neće pregovarati s Vladom!

Tekst: I.Kri. / P.V.
Foto: Dorian Horvat (Cropix)

"OSTVARILI smo našu povijesnu zadaću, ispunili smo jako zahtjevan zadatak", rekao je Ozren Matijašević koji je napokon i službeno potvrdio da su sindikati prikupili znatno više od potrebnih 450.000 potpisa za referendum. "Imamo više od 500.000 potpisa", potvrdio je Matijašević.

Točnu brojku prikupljenih potpisa sindikati će obznaniti sutra, a tijekom idućeg tjedna će potpisi biti predani predsjedniku Sabora Luki Bebiću. No, to je tek početak procedure. "Očekujemo da će se odugovlačiti, već nam se daje naslutiti da će se učiniti sve da se onemogući raspisivanje referenduma", kazao je Matijašević pa poručio da je njihov cilj "stvoriti ZOR po mjeri radnika, a na štetu tajkuna koji su se obogatili pljačkajući hrvatske radnike".

"Danas popodne smo od ministra Popijača dobili poziv da u 11 ujutro dođemo na sastanak o ZOR-u. Mi nećemo pregovarati Vladi o njihovom prijedlogu, već ćemo im donijeti zahtjev sindikata o zakonu kakvog želimo. Ne zanimaju više nikakvi pregovori", poručio je Matijašević.

Sindikati imaju pola milijuna potpisa

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ranije je kazao za Index kako su sindikati do sada sigurno prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

"Sigurno je da smo do sada prikupili oko 500 tisuća potpisa, a nadam se da ćemo danas do ponoći prijeći i magičnu granicu od 600 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu", kazao je za Index predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš te dodao kako očekuje da će to biti dovoljno za raspisivanje referenduma.

"Ovo je pobjeda građanske Hrvatske. Sindikati su dobili utakmicu, ali prvenstvo još traje", rekao je Ozren Matijašević. Sindikalni čelnici posebno su izrazili zadovoljstvo što su im podršku izrazile razne političke stranke, u svjetonazorskom rasponu od krajnje ljevice do krajnje desnice. "Sindikati neće iznevjeriti vaš potpis", poručio je Matijašević građanima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponoć simbolično proglašavamo pobjedu

Koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević danas još uvijek nije želio javno otkriti jesu li skupili potrebnih 450 tisuća potpisa. "Jučer smo rekli da do 24 sata danas nećemo izlaziti s brojevima. Danas u 24 sata simbolično ćemo zatvoriti centralno mjesto na Trgu bana Jelačića te ćemo javnost obavijestiti o pobjedi", kazao nam je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević te dodao kako je pobjeda izvjesna.

"Sutra ćemo hrvatskoj javnosti prezentirati konačan broj potpisa i uspješnost po županijama", zaključio je u kratkom razgovoru Ozren Matijašević. U nedjelju su se sindikalisti pohvalili da imaju 97 posto potrebnih potpisa, što je značilo da im za potpuni uspjeh nedostaje još 13.500 potpisa.

Lesar predao 80.000 potpisa

Jučer su postali oprezni s brojkama i nisu htjeli reći koliko potpisa imaju. "Svjesni smo kako će vladajući dobro provjeriti svaki potpis te upravo stoga želimo prikupiti i više potpisa nego što je potrebno", kazao je jučer Matijašević te apelirao na građane da se nastave potpisivati, jer će određeni broj potpisa sigurno biti nevažeći. Sindikalisti su upozorili da bi bila šteta kada bi referendum propao zbog nevažećih potpisa.

Predsjednik Hrvatskih laburista i saborski zastupnik Dragutin Lesar je sindikalistima jučer predao 80.000 potpisa koje su prikupili njegovi aktivisti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara