Službeno završili povijesni izbori u Demokratskoj republici Kongo

U NEDJELJU su zatvorena birališta u Demokratskoj republici Kongo, jednoj od površinom najvećim i resursima najbogatijih, ali isto tako i najsiromašnijih i politički najnestabilnijih država na svijetu.

25,6 milijuna birača u toj državi je po prvi put u povijesti na slobodnim, tajnim i višestranačkim izborima imalo prilike birati između 9709 kandidata za nacionalni parlament te 33 kandidata za predsjednika.

Demokratska republika Kongo je sve do stjecanja nezavisnosti 1960. godine bila belgijska kolonija, a nakon odlaska kolonizatora je u njoj izbio krvavi građanski rat iz kojeg je kao pobjednik izašao Mobutu Seseseko, koji će uz američku podršku vladati kao brutalni i korumpirani diktator.

Njegovu vlast su 1997. godine, uz pomoć susjednih država Ruande i Ugande, srušili pobunjenici Laurenta Kabile. Međutim, to zemlji nije donijelo stabilnost, pa je Kongo još jednom zahvaćen višegodišnjim građanskim ratom u kojem je sudjelovao veliki broj afričkih država i koji je odnio između 3 i 5 milijuna života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji je od 6 do 17 sati po lokalnom vremenu bilo otvoreno 50.000 birališta na kojima je radilo 260.000 članova biračkih odbora. Veliki broj birališta su osiguravali UN-ovi mirovnjaci.

Usprkos toga, pred i za vrijeme izbora je zabilježeno nekoliko manjih oružanih incidenata s ljudskim žrtvama.

Kao najveći favorit za predsjednik se smatra Joseph Kabila, sin Laurenta Kabile ubijenog u bezuspješnom pokušaju puča 2001. godine. Oporba, s druge strane, optužuje međunarodnu zajednicu za favoriziranje Kabile i gledanje kroz prste u slučaju cijelog niza nepravilnosti tijekom kampanje.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara