smanjenje broja ZAPOSLENIH

Broj ukupno zaposlenih u Hrvatskoj je u prosincu lani, četvrti mjesec zaredom, zabilježio pad, a podaci o kretanju zaposlenosti u pravnim osobama pokazuju da je u 2002. godini prosječan broj zaposlenih smanjen u odnosu na godinu prije.

Ukupno zaposlenih u Hrvatskoj je u prosincu lani bilo 1.333.755, što je za 0,8 posto ili za oko 10 tisuća osoba manje nego u mjesecu prije, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, pa je, po privremenim podacima, u pravnim osobama u Hrvatskoj u prosincu bilo ukupno 1.034.963 zaposlenih.

Nešto manji pad - za 0,3 posto zabilježen je u obrtu i slobodnim profesijama, gdje je po podacima preuzetim iz evidencija aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu lani bilo 231.575 zaposlenih.

Najveći, postotni, pad zabilježen je pak kod aktivnih osiguranika -individualnih poljoprivrednika kojih je u prosincu evidentirano 67.217, što je za 1,1 posto manje nego u studenome.

Uvidom u mjesečne statističke izvještaje uočava se da je u 2002., nakon prva dva mjeseca pada, u slijedećih šest mjeseci (od ožujka do kolovoza) ostvareno povećavanje broja zaposlenih, da bi od rujna uslijedilo smanjivanje. To je svakako povezano i sa sezonskim kretanjima u zapošljavanju, pri čemu ipak treba imati u vidu samu razinu broja zaposlenih.

Tako je u pravnim osobama, u kojima je radi oko 78 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj, prosječni broj zaposlenih u 2002. bio za 1,2 posto manji nego u 2001. godini.

Među djelatnostima koje su lani povećale broj zaposlenih su građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, posredovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge, obrazovanje.

Zahvaljujući povećanju građevinskih aktivnosti, prije svega gradnji cesta, fizički obim građevinskih radova u Hrvatskoj je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine porastao za 12,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To se odrazilo i na povećanje broja zaposlenih u građevinarstvu za 2,2 posto u prosjeku u 2002. u odnosu na 2001., a za 4,8 posto u prosincu lani u odnosu na isti mjesec godine prije. U građevinskoj operativi u Hrvatskoj na kraju prošle godine bilo je 69.388 zaposlenih.

Za 2,2 posto na godišnjoj razini porastao je i broj zaposlenih u trgovini na veliko i malo (u prosincu lani 164.818 zaposlenih).

U prerađivačkoj industriji, pak, prosječan broj zaposlenih u prošloj godini bio je manji za 3,6 posto, a u toj je djelatnosti u prosincu lani, po privremenim podacima, bilo 237.718 radnika, ili oko 23 posto od ukupno zaposlenih u pravnim osobama.

Zanimljivo je da je u djelatnosti hotela i restorana zabilježeno smanjenje broja zaposlenih za 5 posto (na 33.813 u prosincu lani).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara