SMH: svi metalci u dalmaciji odazvat će se štrajku

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) za Dalmaciju Vedran Dragičević danas je na konferenciji za novinare u Splitu kazao da će se općem štrajku, bude li organiziran, odazvati svih osam tisuća članova toga sindikata u Dalmaciji.

Opći će štrajk biti organiziran ako prijedlog izmjena Zakona o radu bude upućen u saborski postupak. Prihvaćanjem izmjena toga zakona, kazao je Dragičević, povećao bi se broj zaposlenih na određeno vrijeme, a to su zapravo građani drugog reda, jer ne mogu dobiti ni zajam za stan, a moraju raditi prekovremeno za minimalnu plaću s isplatom na ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvjesto i četrdeset tisuća zaposlenih kod malih poslodavaca koji zapošljavaju do 20 radnika moglo bi dobiti otkaze bez obrazloženja, uz maksimalno skraćenje otkaznog roka, sa smanjenim i ionako nedostatnim otpremninama. To su samo, drži Dragičević, neki od razloga zašto se sindikati oštro protive izmjenama Zakona o radu i prijete štrajkom.

Razlozi za štrajk ostaju dok se ne uspostavi nezavisno sudstvo i ne osigura isplata zajamčenih plaća i socijalna sigurnost svih radnika koji ostaju bez posla, završio je Dragičević, dodavši da su zbog nezadovoljstva prijedloga izmjena Zakona o radu na štrajk spremne sve najjače sindikalne središnjice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara