Smijenjeni upravitelj požeške kaznionice imenovan sucem trgovačkog suda

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je za suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu imenovalo Maria Včelika, bivšeg upravitelja Kaznionice u Požegi smijenjenog jer je bez psihijatrijske procjene odobrio izlazak iz zatvora osuđenom ubojici Srđanu Mlađanu koji je potom u Zagrebu ubio policajca.

Včelika, koji je i predsjednik požeškog Gradskog vijeća, te čelnik lokalnog HDZ-a, s dužnosti upravitelja kaznionice smijenila je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović u veljači prošle godine.

Iz Kabineta ministrice tada je priopćeno da su Včelik i njegova pomoćnica Vesna Vlašić, kao odgovorne osobe za odobravanje pogodnosti zatvorenicima, "učinili grubi propust jer unatoč uputi i mišljenju Ministarstva nisu pribavili mišljenje nadležnog psihijatra o Mlađanovom duševnom stanju".

Osim što su udaljeni iz službe protiv njih je pokrenut i stegovni postupak, a Včelik je nakon toga prešao u odvjetnike.

Srđan Mlađan u maloljetničkom zatvoru u požeškoj kaznionici bio je na izdržavanju desetogodišnje kazne zbog dvostrukog ubojstva.

Nakon što mu je odobren izlazak on je pobjegao u Zagreb, gdje je 17. veljače 2002. ubio policajca Milenka Vranjkovića koji ga je pokušao uhititi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSV je Včelika imenovao unatoč mišljenju sudačkog vijeća Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu koje je jednoglasno predložilo Irenu Dikanović Trezić.

Članovi Vijeća istaknuli su da je Včelik, iako ranije nije radio u sudstvu, dobar izbor za suca trgovačkog suda, zbog visokog prosjeka ocjena na poslijediplomskom studiju te bogatog radnog iskustva, a i predavač je trgovačkog prava na požeškom Veleučilištu.

Upitan je li stegovni postupak koji se vodio protiv Včelika smetnja za njegovo imenovanje, predsjednik DSV-a Stanko Hautz kazao je kako je Včelik u tom postupku oslobođen krivnje.

DSV je za suce Visokog trgovačkog suda imenovao Vesnu Buljan, Kameliju Parać, Branku Stilinović-Petrović i Lidiju Tomljenović, a Josita Begović imenovana je sutkinjom Županijskog suda u Dubrovniku.

Imenovano je i po dvoje sudaca u općinske sudove u Dubrovniku i Sisku, jedan sudac Općinskog suda u Obrovcu, te po jedan sudac prekršajnih sudova u Sisku i Petrinji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara