Smirivanje situacije u Francuskoj, vlada najavila produljenje izvanrednog stanja

NEMIRI u francuskim predgrađima postupno se smiruju nakon što su francuske vlasti prošloga tjedna uvele izvanredne mjere, koje će najvjerojatnije biti produljene još tri mjeseca, javila je u ponedjeljak francuska televizijska postaja iTele.

Glasnogovornik francuske vlade Jean-Francois Cope izjavio je da će francuska vlada o prijedlogu zakona o produljenju izvanrednog stanja za još tri mjeseca raspravljati na izvanrednom sastanku u ponedjeljak, prenosi iTele.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 21. studenoga. U međuvremenu, situacija u francuskim predgrađima se postupno smiruje. Francuska policija objavila je da je zatišje nastavljeno drugu noć zaredom.

Protekle noći zapaljeno je 284 automobila, prema 315 noć prije, a uhićene su 104 osobe, od kojih 62 u regiji Ile-de-France, prenosi iTele.

Francuska televizija javila je da bi u ponedjeljak trebala početi prva protjerivanja stranaca osuđenih za sudjelovanje u nemirima. Zbog sudjelovanja u nemirima dosad je osuđeno 120 stranih državljana.

Europska komisija ponudila je Francuskoj pomoć od 50 milijuna eura za saniranje šteta prouzročenih u nemirima, koji traju već osamnaest dana.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da bi Francuska mogla dobiti do milijardu eura pomoći, za rješavanje problema koji su doveli do izbijanja nasilja, ponajprije za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti.

Francuski predsjednik Jacques Chirac obratit će se u ponedjeljak na večer javnosti putem televizije u povodu krize u predgrađima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara