SMITHSONIAN NASLIJEDIO KOLEKCIJU OD 4000 JAPANSKIH GRAFIKA

Vrhunski američki poznavatelj umjetnosti ostavio je muzeju Smithsonian svoju kolekciju od preko 4000 japanskih grafika u boji s kraja 19. i iz 20. stoljeća, što predstavlja neočekivanu donaciju vrijednu nekoliko milijuna dolara, priopćeno je iz washingtonskog muzeja ovih dana. L

Bit će potrebno nekoliko mjeseci da se pripremi izložba, izjavili su dužnosnici muzeja.

Tek se s otvaranjem oporuke Roberta O. Mullera saznalo da će muzeju pripasti njegove slike koje su brojni trgovci umjetninama pokušavali kupiti prije njegove smrti.

"Jako smo iznenađeni ovom donacijom", izjavio je glavni kustos dviju galerija azijske umjetnosti muzeja Smithsonian, dodajući da se još uvijek raspakiravaju grafike i pokušava odrediti kako će se izložba postaviti.

Budući da je donator želio da se slike promatra kao cjelinu, kolekcija Roberta O. Mullera čuvat će se odvojeno u Galeriji Arthura M. Sacklera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muller je umro 10. travnja u 91. godini. Od svoje 20. skupljao je japanske grafike te je njima trgovao većinu života, osim za vrijeme Drugog svjetskog rata kad japanska umjetnosti nije bila popularna.

Muller je imao galeriju u New Yorku i kasnije u New Havenu.

"Njegova se kolekcija smatra ključnom za shvaćanje veličanstvenih dostignuća u japanskoj grafičkoj umjetnosti 20. stoljeća", izjavio je Julian Raby, ravnatelj Galerija Sackler i Freer pri muzeju Smithsonian.

Japanska grafika 18. i ranog 19. stoljeća inspirirala je impresioniste i postimpresioniste u Europi i Americi, uključujući Paula Cezannea i Jamesa McNeilla Whistlera.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara