Smjena tužitelja koji je Miloševića optužio kao nalogodavca Stambolićeva ubojstva

ZAMJENIK specijalnog tužitelja za organizirani kriminal u Beogradu Mioljub Vitorović nije reizabran za novi devetomjesečni mandat, premda je prije nekoliko dana potvrđena presuda optuženima za ubojstvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u kojoj je tužitelj Vitorović kao nalogodavca naveo bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Kako u subotu javlja Televizija B92, Vitorović je prvi tužitelj koji je u svojoj završnoj riječi naveo da je u slučaju Stambolićeva ubojstva i pokušaj atentata na Draškovića u Budvi 2000. godine bila riječ o državnom zločinu iza kojega stoji Slobodan Milošević te se odbijanje Republičkog tužiteljstva da ponovno izabere Vitorovića "može tumačiti kao kazna za takvu završnu riječ".

Presudu kojom je prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, osuđen na 40 godina zatvora, potvrdio je prije nekoliko dana i Vrhovni sud Srbije. Istom presudom kazna od 40 godina zatvora potvrđena je i pripadniku te Jedinice Branku Berčeku. Ostalim pripadnicima JSO-a, Leonidu Milivojeviću s prvostupanjske kazne od 15 godina presuda je preinačena na 30 godina zatvora, Dušanu Maričiću s 40 na 30 godina, Nenadu Bujoševiću s 40 na 35 godina, dok je Nenadu Iliću potvrđena kazna od 15 godina zatvora. Kazna od 15 godina zatvora zbog pomoći počiniteljima kaznenog djela potvrđena je bivšem načelniku Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomiru Markoviću, dok je bivšem zamjeniku načelnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Miloradu Bracanoviću prvostupanjska kazna od četiri godine zatvora preinačena na dvije godine.

O istoj presudi u subotu je na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke govorio i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je naglasio da su zločine - za koje je optužnicu zastupao tužitelj Vitorović - izvršili pripadnici službe državne sigurnosti po nalogu Slobodana Miloševića i predstavnika tadašnjih vladajućih stranaka, prije svega Miloševićeve Socijalističke partije Srbije i njezina nekadašnjeg koalicijskog partnera Srpske radikalne stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u svom državnom sistemu imamo političke organizacije koje su inspirirale zločine koje su činili predstavnici države, u ovom slučaju Službe državne sigurnosti", kazao je predsjednik Tadić na skupu svoje stranke u Lozoviku te dodao da od tužiteljstava i sudova očekuje analizu posljedica osuđujuće presude Vrhovnog suda Srbije, kao i to postoji li potreba pokretanja postupaka protiv stanaka koje su bile na vlasti u razdoblju kad su se ti zločini dogodili.

Inače, osim pravomoćne presude za ubojstvo Stambolića i pokušaj atentata na Draškovića 2000. godine, protiv Ulemeka i optuženih pripadnika njegove jedinice u tijeku je, po treći puta ponovljeni, postupak za pokušaj atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kada su ubijena četvorica visokih dužnosnika tada najjače oporbene stranke Srpskog pokreta obnove.

Također, protiv Milorada Ulemeka Legije kao prvooptuženoga pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu u tijeku je postupak za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, kao i protiv zločinačkog "zemunskog klana" za niz teških kaznenih djela, ubojstava, otmica, iznuda i terorističkih čina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara