Smjenjivanje predsjedatelja predsjedništva BiH zbog Iraka?

UPRAVNI odbor Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma koji krajem ovog tjedna zasijeda u Bruxellesu vjerojatno će donijeti odluku o smjeni predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, izvjestila je u utorak državna televizija sa sjedištem u Sarajevu BH TV 1.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak Vijeću koje koordinira djelovanje međunarodne zajednice u BiH, BH TV 1 javio je kako će Šarović biti smijenjen s položaja šefa države zbog političke odgovornosti za izvoz naoružanja i vojne opreme Iraku.

U vrijeme kada je Zrakoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine osiguravao isporuku dijelova za zrakoplove i obavljao remont letjelica iračkog ratnog zrakoplovstva Šarović je obnašao dužnost predsjednika Republike Srpske.

Po ustavu tog entiteta Šarović je imao i ulogu vrhovnog civilnog zapovjednika nad vojskom bosanskih Srba kojoj pripadaju i sva poduzeća iz oblasti naoružanja i vojne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sam Šarović je odbio komentirati učestale špekulacije o svojoj smjeni.

"Ima još vremena. Sastanak je tek u petak i subotu", kazao je uz osmjeh Šarović novinarima u Mostaru gdje je tijekom dana otvorio gospodarski sajam.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zasijedat će 28. i 29. ožujka a potvrđeno je kako će izvješće o "aferi Orao" biti na vrhu dnevnog reda ovog skupa.

Bosanskohercegovačka državna televizija tvrdi kako bi se moglo dogoditi da "u paketu" sa Šarovićem s dužnosti bude smijenjen i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović čije se ime u proteklom razdoblju povezivalo s brojnim korupcijskim skandalima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara