Smoljanović: u hrvatskom Jadranu nema zaraženih školjaka

U hrvatskom Jadranu nema školjaka zaraženih virusom hepatitisa, rekao je danas ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitskodalmatinske županije Mladen Smoljanović u povodu objavljivanja zabrinjavajućih rezultata istraživanja njemačkog Tropeninstituta, koji tvrdi da je svaka peta školjka u Sredozemlju zaražena virusom hepatitisa A.

Taj je njemački institut svoj zaključak izveo na temelju istraživanja provedenog u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj, a rezultate istraživanja objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Mladen Smoljanović rekao je Hini da, koliko zna, nije zabilježen nijedan slučaj da je na hrvatskoj strani Jadrana pronađena zaražena školjka.

Hepatitis A na našem je području uistinu rijetkost, a u posljednjih deset godina nismo imali niti jedan slučaj zaraze hepatitisom A koji se može dovesti u vezu sa školjkama, kaže Smoljanović, dodajući kako na ovim prostorima već desetljećima nema epidemija crijevnih bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proučili smo informacije njemačkog instituta i mislimo da je takvo što na jugu Italije uistinu moguće, jer postoji vjerojatnost da se zaraza proširi s nekog ispusta fekalija i da se virus proširi", kaže Smoljanović.

Napomenuo je kako je virus hetatitisa A neotporan na visoke temperature te kako školjka termički obrađena na više od 70 Celzijevih stupnjeva, iako je bila zaražena, ne može više naškoditi.

(Hina) xme yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara