SMRT DJETETA POVEĆAVA STOPU SMRTNOSTI RODITELJA

Roditelji koji su izgubili dijete češće ranije umiru, pri čemu su ugroženije majke, objavili su danski znanstvenici u stručnom časopisu The Lancet.

Znanstvenici sa sveučilišta u Aarhusu usporedili su stopu smrtnosti 20 tisuća roditelja kojima je umrlo maloljetno dijete sa stopom smrtnosti približno 30 tisuća roditelja čija su djeca živa.

Mnogi roditelji koji su izgubili dijete umrli su u razdoblju od 18 godina nakon djetetove smrti, a među majkama koje su izgubile dijete zabilježena je 40 posto veća vjerojatnost od smrti nego među majkama čija djeca nisu umrla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jorn Olsen i njegov suradnik ispitali su i to razlikuje li se stopa smrtnosti roditelja ako je dijete umrlo prirodnom ili neprirodnom smrću. Kao prirodni uzrok smrti u studiji se navode teške bolesti, a kao neprirodan navode se nesreće ili samoubojstva. Pokazalo se da je kod majki čija su djeca umrla neprirodnom smrću stopa smrtnosti veća nego kod onih čija su djeca umrla prirodnom smrću.

Stopa smrtnosti očeva niža je od stope smrtnosti majki, a povećana je samo neposredno nakon smrti djeteta.

Jak stres, koji nastupa nakon gubitka djeteta, na stopu smrtnosti mogao bi utjecati na nekoliko načina, objasnio je Olsen. Kod nekih roditelja stopu smrtnosti može povećati intenzivna žalost nakon djetetove smrti, dok kod drugih stres može dugoročno djelovati na različite tjelesne procese i tako povećati rizik od zaraznih bolesti, karcinoma ili bolesti krvožilnog sustava, pretpostavljaju znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara