Snježna oluja u Sjedinjenim Državama, 20 mrtvih

NAJGORA snježna oluja u posljednjih sedam godina pogodila je tijekom vikenda sjeveroistok Sjedinjenih Država, sa snijegom ponegdje dubokim čak jedan metar, a povezuje se sa smrću najmanje osamnaest ljudi.

Izviješćeno je da je smrt najmanje osamnaest osoba povezana s vremenskim prilikama, od kojih dvije u Illinoisu, jedne u Nebraski, pet u Zapadnoj Virginiji, šest u Missouriu, jedne u Ohiu, jedne u New Jerseyju i četiri u Iowi.

U ponedjeljak je jedan 23-godišnjak u New Jersey poginuo nakon što se urušio aluminijski krov koji je pokrivao prostor određen za pušenje u školi za preobuku, a istodobno su četiri osobe ozlijeđene.

Zračne luke u Washingtonu, Baltimoru, Philadelphiji i New Yorku su uglavnom zatvorene, željeznički promet se odvija s problemima a cestovni otežano.

Olakašvajuća je okolnost smanjen promet tijekom vikenda i blagdanskog ponedjeljka (Predsjednički dan) jer je većina stanovnika tih područja ostala doma.

Tisuće Amerikanaca koji su produljeni vikend proveli na Floridi zapeli su u tamošnjim zračnim lukama iz kojih se ne mogu maknuti prema svojim sjevernijim, snijegom zametenim domovima.

Snježna oluja koja je započela u Nebraski u središtu Sjedinjenih Država u ponedjeljak se proširila na istočnu obalu zemlje.

Više od trideset centimetara snijega očekuje se u američkim atlantskim i istočnim državama New Jersey, Pennsylvaniji, Zapadnoj Virginiji, Marylandu i Connecticutu.

U Washingtonu je napadalo odavno nezapamćenih 35 centimetara snijega, dovevši do zastoja u prometu i zatvaranja prodavaonica, javnih spomenika inače otvorenih za posjetitelje i Smithsonian muzeja na Nacionalnom šetalištu.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg procijenio je da je oluja već sada koštala grad 20 milijuna dolara dok gradonačelnik Washingtona Anthony Williams kaže da će trebati najmanje tri dana da se rasčiste neke gradske ulice.

Vlasti su u Zapadnoj Virginiji, Delawareu, Marylandu, Pennsylvaniji i Virginiji proglasile izvanredno stanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara