SNSD, SDA i HDZ proglasili pobjedu na izborima u BiH

SNSD, SDA i HDZ proglasili pobjedu na izborima u BiH

U SUSJEDNOJ BiH na jučer održanim lokalnim izborima čak su tri stranke proglasile izbornu pobjedu - srpski SNSD, bošnjački SDA i hrvatski HDZ. Prema neslužbenim rezultatima Centralne izborne komisije, objavljenima u ponoć, najjača stranka ispala je SNSD, a i druge stranke s nacionalnim predznakom će dominirati u lokalnim sredinama susjedne države.

Tako će prema dosad obrađenim glasačkim listićima SNSD držati 32 općine, SDA će ustrojiti izvršnu vlast u njih 28, HDZ u 15, kao i SDS. SDP će imati svog načelnika u devet općina, SBiH u četiri, DNS će voditi tri općine, a jedna od najmlađih stranaka na bosansko-hercegovačkoj političkoj sceni - Naša stranka ustrojit će vlast u jednoj općini.

Sudjelovanje na izborima porazno u gradskim sredinama

Prosječna izlaznost na četvrtim poslijeratnim lokalnim izborima bila je oko 55 posto, što je za otprilike 10 posto više nego na izborima prije četiri godine. Doduše, slab izlazak na izbore je zabilježen u gradskim sredinama, gdje je izborima pristupilo oko 40 posto birača. "Opći trend izlaznosti je da je ona veća u manjim sredinama dok je razočaravajuća u urbanim sredinama", kazao je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović.

SDA polučio bolje rezultate nego prije četiri godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik SDA Sujelman Tihić kazao je da je njegova stranka pobijedila u 38 federalnih općina, a što je za šest više nego na izborima 2004. Novi uspjeh SDA ostvaren je u općinama sarajevskog kantona - ta stranka je osvojila: Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Vogošću, Hadžiće i Ilijaš. Tihić naglašava da očekuju pobjedu u Goraždu i Srebrenici koji se nalaze u Republici Srpskoj.

HDZ dominirao u hrvatskim sredinama

Dragan Čović je proglasio pobjedu HDZ-a u većini općina u kojima prevladavaju hrvatski stanovnici. HDZ 1990, govore sadašnji rezultati, osvojio je pet načelničkih mandata, dok je Narodna stranka - Radom za boljitak "zauzela" najmanje tri.

SNSD ostvario dva i pol puta bolje rezultate

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da će njegova stranka osvojiti ukupno 37 načelničkih mjesta u općinama Republike Srpske. Podsjećamo, ta stranka je na prošlim lokalnim izborima osvojila 15 načelničkih mandata, dok SDS vodi u utrci za općine Bijeljina i Doboj.

Kako je istaknuo  Arnautović, glasalo se u 139 općina, distriktu Brčko, za Skupštinu Banja Luke i vijeće Mostara. Na izbore je izašlo 1.630.000 registriranih birača odnosno njih 55 posto. Na izborima je sudjelovalo čak 280 političkih subjekata - 72 političke stranke, 41 koalicija, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata.

Ig.M

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara