Socijalisti najjača stranka: Sarkozy jedva pobijedio desničarku Marine Le Pen

Foto: AFP

NA JUČERAŠNJIM lokalnim izborima u Francuskoj pobijedili su oporbeni socijalisti, a stranka predsjednika Nicolasa Sarkozyja je jedva bila bolja od radikalne desnice Marine Le Pen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbori su se održavali za 2,023 kantona, što su francuske najmanje teritorijalne jedinice. Nacionalni front, radikalno desna stranka na čijem čelu je Marine Le Pen, je osvojila drugi krug izbora u 394 kantona, ili u jednom od pet od svih vijeća u kojima su se natjecali. Socijalisti kandidati su, ukupno gledajući, osvojili najviše, 25 posto glasova. Iza njih je stranka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja sa 17 posto, a dva posto manje su dobili radikalni desničari.

"To nisu samo prosvjedni glasovi", kazala je Marine Le Pen, koja je euroskeptičnu i antiimigrantsku stranku u siječnju preuzela preuzela od svoga. Posljednja ispitivanja popularnosti pokazala su da je ispred francuskog predsjednika Sarkozyja. Ono što brine francuske političare je činjenica da čak 55 posto glasača nije uopće izašlo na birališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara