Solana demantirao da je imao izravne kontakte s Hamasom

VISOKI povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana opovrgnuo je u četvrtak, nekoliko sati nakon intervjua za BBC, da je imao izravni kontakt s palestinskom militantnom skupinom Hamas.

Solanin ured izdao je priopćenje u kojem se navodi da "niti u jednom trenutku Solana nije želio implicirati da je imao izravne kontakte s Hamasom" otkad je ta skupina stavljena na EU-ov popis zabranjenih terorističkih organizacija.

Radio BBC prije je javio da je Solana u tajnosti razgovarao s pripadnicima Hamasa, unatoč tomu što se ta protuizraelska skupina nalazi na EU-ovu popisu zabranjenih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imao sam izravne kontakte s Hamasom, no to se nije dogodilo u posljednjih nekoliko dana. Ti sastanci nisu trajali dugo. Bila je riječ samo o prijenosu jasne poruke međunarodne zajednice pripadnicima te organizacije", kazao je Solana za BBC, a prenio Reuters.

On nije želio odgovoriti na pitanje s kim se točno sastao i gdje su se sastanci održali, a na pitanje novinara kada su se oni realizirali odgovorio je: "Prije nekoliko mjeseci."

Solanina glasnogovornica Cristina Gallach rekla je u priopćenju da se "bilo kakvo spominjanje kontakata ili sastanaka s Hamasom odnosilo na mišljenja i dojmove koji su mu preneseni, ali koje su prikupile vlade i druge strane na terenu".

"Ni u jednom trenutku visoki predstavnik i njegov ured nisu imali izravne kontakte s Hamasom ili bilo kojom drugom organizacijom koja je na EU-ovu popisu terorističkih organizacija", stoji u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara