Solana: EU za Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore

EUROPSKA unija (EU) snažno podupire državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, izjavio je u utorak visoki predstavnik EUa za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana tijekom sastanka s predsjednikom SCG-a Svetozarom Marovićem, priopćeno je iz Bruxellesa.

"Dvostruki kolosijek u pogledu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokušaj je da se ubrza napredak prema EU-u te pruži prilika i Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Solana prema priopćenju dostavljenom Hini iz sjedišta EU-a u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki predstavnik je naglasio da se sva otvorena pitanja između dviju država moraju rješiti dijalogom njihovih čelnih ljudi.

Solana je također podsjetio da je za daljnje približavanje SCG-a Uniji važna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, i to bez odgađanja.

Govoreći o Kosovu, istaknuo je potrebu za konstruktivnim dijalogom svih strana. Ocijenio je da su napredak u decentralizaciji, zaštiti manjina i povratku izbjeglica prioriteti EU-a i ponovio snažnu potporu Posebnom predstavniku Glavnog tajnika UN-a u toj srbijanskoj pokrajini, stoji u priopćenju EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara