Solana govorio na seminaru za talijanske veleposlanike

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana govorio je u utorak u Rimu, na seminaru talijanskih veleposlanika u svijetu, o potrebi zaštite sigurnosti i izvan granica zemalja Europske unije, a šef talijanske diplomacije Franco Frattini ponovio je talijansko stajalište o reformi Vijeća sigurnosti po kojoj bi EU u njemu trebala imati jedno stalno mjesto. L

"U situaciji u kojoj sigurnost za naše građane zahtijeva djelovanje i izvan granica trebamo reformirati naše institucije", rekao je Javier Solana naglasivši kako i europski Ustav pokušava odgovoriti na te zahtjeve.

Govoreći u Farnesini, sjedištu talijanske diplomacije, pred 140 talijanskih veleposlanika, Solana je naglasio potrebu "multilateralne suradnje pred izazovima s kojima se moramo suočiti radi sigurnosti i stabilnosti naših zemalja".

"Cilj je razvijati međunarodnu zajednicu s međunarodnim učinkovitim institucijama gdje bi Ujedinjeni narodi bili srce sustava, jer Vijeće sigurnosti ima glavnu odgovornost u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Solana, dodajući kako je "multilateralna suradnja važan element u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na dvodnevnom sastanku koji je u utorak počeo u Farnesini sudjeluje 140 talijanskih veleposlanika i 300 gostiju. Teme razgovora bit će ključna međunarodna pitanja, uz ostalo i stanje na Balkanu , te Jadransko-jonska inicijativa.

Govoreći o reformi UN-a, ministar Frattini je uz ostalo potvrdio talijansko stajalište da bi samo povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti značilo "korak natrag". Rekao je da se Italija zauzima za reformu koja bi u Vijeću sigurnosti dala veću ulogu pojedinim, do sada zanemarenim, zemljama i područjima, kao što su Indija, Brazil, te regionalne organizacije. Ponovio je ideju da i Europska unija dobije svoje mjesto u Vijeću sigurnosti umjesto njenih članica.(Hina) xstom ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara