Solana i Alois Mock posrednici u sporu Hrvatske i Slovenije?

POSDREDNICI u rješavanju graničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije mogli bi biti Javier Solana i "jedan ugledni već umirovljeni austrijski političar", pretpostavlja se Alois Mock, objavio je u četvrtak Slovenski radio koji to spominje u prilogu svoje dopisnice iz Bruxellesa Tanje Fajon, kao sasvim neslužbenu informaciju "koja se može čuti u diplomatskim krugovima".

Slovenski radio uz to navodi da Javier Solana u utorak idućeg tjedna, kako je potvrđeno i u Bruxelelsu, dolazi u Zagreb nakon što je u utorak ovoga tjedna boravio u Sloveniji. U Europskoj komisiji ponovili su inače slovenskim novinarima načelno stajalište da Europska komisija kao takva ne pruža posredničke usluge nego sporna pitanja rješavaju države same i da bi se o eventulanom posredovanju i posrednicima trebale suglasiti obje strane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u srijedu je izjavio da su dvije ugledne osobe s velikim međunarodnim iskustvom, političari iz država Europske unije, ponudili svoje usluge i da bi mogli biti posrednici u rješavanju graničnih pitanja ako se s tim složi i Hrvatska, zbog čega je odbio otkriti njihova imena.

Vajgl je međutim kao prvi korak u rješavanju sadašnjih napetih odnosa među državama iznio inicijativu slovenske diplomacije o bilateralnom sporazumu za izbjegavanje incidenata u spornim područjima, izrazivši očekivanje da će Hrvatska takvu inicijativu prihvatiti što prije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara