SOLANA: JEDNOSTRANI ČINOVI NEĆE UTJECATI NA STATUS KOSOVA

Visoki predstavnik EUa za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ekskluzivnom je razgovoru za nedjeljno izdanje prištinskog lista ´Koha Ditore´, a uoči početka svoje višednevne balkanske turneje, izjavio kako niti jedan jednostrani čin neće imati utjecaja na određivanje statusa Kosova.

´Status Kosova bit će određen u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća Sigurnosti UN-a, a jednostrani potezi neće imati utjecaja na budući status Kosova´, rekao je Solana.

Prije rješavanja konačnog statusa Kosova, najveće iskušenje bit će, smatra Solana, potpuna provedba standarada odnosno politike civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Michaela Steinera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Solana je pozvao sve stanovnike i institucije Kosova da učine maksimalne napore za provođenje te politike standarada prije početka razgovora o konačnom statusu Kosova.

Upitan u vezi stavljanja Kosova u preambulu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore, Solana je kazao :´Ja sam rekao više puta i redovito ponavljam da temelj za budući status Kosova ostaje Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a´.

Solana će tijekom balkanske turneje posjetiti Tiranu, Prištinu, Skoplje, Sarajevo i Beograd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara