Solana poslao pismo predsjedniku kosovskoga parlamenta

VISOKI predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana poslao je u srijedu pismo predsjedniku kosovskoga parlamenta Nexhatu Daciju u kojem ističe da samo putem dijaloga i suradnje i nakon što se uspostavi osnova za puno funkcioniranje demokratskog i multietničkog društva Kosovo može ostvariti političko i mirovno rješenje konačanog statusa.

Očekuje se da će Skupština Kosova na sutrašnjoj sjednici usvojiti zajedničko političko stajalište i podržati predstojeće razgovore Priština-Beograd, zakazane za 14. listopada.

Kosovska vlada na sutrašnjoj će sjednici iznijeti svoje poglede na predstojeći dijalog s Beogradom, a zastupnicima će s tim u vezi obratiti kosovski premijer Bajram Rexhepi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u srijedu navečer prenose elektronski mediji u Prištini, u Solaninom pismu se navodi da se EU zauzima za potpunu implementaciju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti i potvrđuje podrška pokretanju dijaloga između Prištine i Beograda o praktičnim pitanjima od obostrane važnosti.

Solana je podsjetio da su još članovi kosovskog izaslanstva na summitu EU-a za zapadni Balkan u Solunu izrazili spremnost za sudjelovanjem u izravnom dijalogu te je pozvao na suradnju s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Harrijem Holkerijem i osiguranje što bržeg početka dijaloga s Beogradom.

Prema njegovim riječima, EU je uvjerena da je došlo vrijeme da se Kosovo uključi u izravne razgovore pokazujući time odlučnost kosovskih institucija za ostvarivanjem europskih vrijednosti i načela dijaloga. Solana također navodi da EU podržava punu implementaciju politike UNMIK-a: standardi prije konačnog statusa i traži od odgovornih čelnika svih zajednica na Kosovu da intenziviraju napore u tom smjeru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara