Solana poziva na hitan prekid sukoba

VISOKI predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u srijedu je tijekom posjeta Izraelu pozvao na prekid sukoba između izraelskih oružanih snaga i šijitskog pokreta Hezbollah.

"Oni koji imaju utjecaj i mogu pomoći u rješenju ovoga problema, moraju to učiniti hitno, odmah, sada. Svaki je dan važan", rekao je Solana na konferenciji za novinare, aludirajući sintagmom "oni koji imaju utjecaja" na Siriju i Iran, dugogodišnje pokrovitelje Hezbollaha.

Na konferenciji održanoj zajedno s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, Solana je naglasio kako će EU "nastaviti napore s ciljem sprečavanja daljnjeg krvoprolića u Libanonu. Što prije, to bolje" te osudio Hezbollahovu otmicu dvojice izraelskih vojnika 12. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livni je izjavila kako se Izraelci angažiraju i na diplomatskom planu, usporedo s oružanim napadima u Libanonu, u kojima je do sada poginulo 310 ljudi među kojima 280 libanonskih civila i 23 vojnika. Ministrica nije pojasnila o kakvim je diplomatskim naporima riječ.

Solana se prethodno sastao s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, čiji ured nije priopćio sadržaj tog razgovora, a večeras će razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom.

Ovoga tjedna Libanon i Izrael posjetiti će UN-ovo izaslanstvo te će pokušati utjecati na postizanje prekida vatre između zaraćenih strana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara