Solana: Rat bi mogao biti neizbježan, ali ne sada

VISOKI predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je u ponedjeljak kako očekuje da će se europski čelnici složiti oko toga da bi rat protiv Iraka mogao biti potreban, no samo ako su prije toga iscrpljene sve miroljubive opcije.

Govoreći uoči hitnog sastanka čelnika Petnaestorice posvećenog Iraku, koji počinje u ponedjeljak u Bruxellesu, Solana je želio premostiti udaljene pozicije između, s jedne strane, zemalja koje su sklone američkom stajalištu a predvode ih Britanija, i Španjolska i drugih koje se suprotstavljaju brzom ulasku u rat, koje predvode Njemačka i Francuska.

´Svi znju da je rat posljednje sredstvo´, rekao je Solana. ´Mislim da se svi slažu oko toga da bi rat mogao biti potreban, no nismo do toga došli. Moramo iscrpsti sva diplomatska sredstva i sve elemente koji omogućuju rad inspektora za oružje´, rekao je Solana.

Prema Solaninim riječima, inspektorima za oružje treba dati sva potrebna sredstva kako bi utvrdili razoružavanje Iraka.

´Oni trebaju vrijeme, trebaju obavještajne podatke, možda će trebati i druga sredstva. EU treba pomoći inspektorima, posebice njihovu šefu, da dobiju sve što im je potrebno´, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara