Solana stigao u posjet Prištini

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stigao je u utorak u posjet Kosovu, gdje će razgovarati s najvišim kosovskim i međunarodnim dužnosnicima.

Solana će najprije imati odvojene razgovore s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorrenom Jessenom Petersenom, a potom i s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Rexhepijem i čelnicima vodećih političkih stranaka na Kosovu te s predstavnicima KFOR-a.

Očekuje se da će u današnjim susretima biti riječi o procesu decentralizacije, parlamentarnim izborima zakazanim za 23. listopada i sudjelovanju svih zajednica na njima, kao i o ishodu procesa ispunjavanja standarda za Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visoki predstavnik EU-a održat će poslijepodne tiskovnu konferenciju na kojoj će govoriti o ishodu današnjih razgovora u Prištini i porukama Europske unije za Kosovo.

Tijekom boravka na Kosovu Solana će u Kosovom Polju posjetiti srpsku osnovnu školu "Sveti Sava", koja je porušena tijekom ožujskih nemira, a koja je sredstvima Vlade Kosova potpuno obnovljena.

Uoči današnjeg dolaska u Prištinu Solana je u Bruxellesu izjavio je kako bi "bila greška" ako kosovski Srbi ne bi izašli na izbore za Skupštinu Kosova 23. listopada.

Visoki predstavnik EU za vanjsku političku i sigurnost doputovao je u Prištinu iz Ljubljane, gdje je tijekom jutra razgovarao sa slovenskim premijerom Antonom Ropom i ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara