Šoljanovi dani: koncertna praizvedba "Čovjeka koji je spasio Nizozemsku"

U sklopu 10. Šoljanovih dana u rovinjskom kazalištu "A. Gandusio" večeras je održana koncertna praizvedba Šoljanove radiodrame "Čovjek koji je spasio Nizozemsku" u obradbi i režiji Joška Ševe, koji također glumi u predstavi.

U koncertnoj izvedbi toga i danas aktualna dramskog teksta osim Joška Ševe nastupili su mladi glumci, studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Marija Bolić i Duško Modrinić.

Šoljanova drama "Čovjek koji je spasio Nizozemsku", praizvedena na Hrvatskom radiju 1986. u režiji Zvonimira Bajsića, dobila je veliku nagradu na Festivalu radio-drame u Berlinu potkraj 80-ih godina te je prevedena na 10-ak svjetskih jezika.

Nakon večerašnje koncertne praizvedbe, koju je publika nagradila dugotrajnim pljeskom, Joško Ševo je istaknuo kako je Šoljanov tekst aktualan i danas, zanimljiv za izvođenje i po onom o čemu je klasik hrvatske književnosti Šoljan često pisao, u ovom komadu to je, kazao je Ševo, njegova kritika vlasti.

U središtu 10. Šoljanovih dana je i književno-znanstveni kolegij "Moderni klasik Antun Šoljan", u kojem će nekolicina vodećih hrvatskih povjesničara književnosti, književnika i književnih kritičara progovoriti o tom velikom opusu.

U velikoj dvorani Doma kulture sutra bit će predstavljena knjiga akademika Ante Stamaća "Zapravo, Šoljan" u izdanju Društva hrvatskih književnika.

(Hina) xatod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara