Somalija prekinula veze s Iranom, Saudijska Arabija joj poslala 50 milijuna dolara

Somalija prekinula veze s Iranom, Saudijska Arabija joj poslala 50 milijuna dolara

Foto: FAH

SAUDIJSKA Arabija najavila je Somaliji da će joj ovaj mjesec dati pomoć od 50 milijuna dolara, isti dan kad je Somalija prekinula veze sa saudijskim rivalom Iranom, navodi Reuters nakon uvida u dokument.

Somalska vlada, koja najavu novčane pomoći nije ni potvrdila niti zanijekala, rekla je da ne postoji povezanost između saudijske novčane pomoći i njihove diplomatske odluke da prekinu veze s Iranom.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Jačanje regionalne potpore protiv Irana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No diplomati kažu da je to bio zadnji znak kako saudijska kraljevina želi ojačati regionalnu potporu protiv Irana. Njihovo neprijateljstvo produbilo se ovaj mjesec nakon što je većinski sunitska Saudijska Arabija pogubila šijitskog vjerskog vođu a potom iranskog odgovora paležom saudijske ambasade u Teheranu.

"Saudijci trenutno uspijevaju okupiti okolne zemlje zbog  financijskog razloga  i argumenta nemiješanja", rekao je diplomat.

Iz dokumenta se vidi da je Saudijska Arabija obećala 20 milijuna potpore izravno u proračun te još 30 milijuna ulaganja u Somaliju koja se pokušava oporaviti nakon dva desetljeća rata. Datum na dokumentu je 7. siječnja, isti dan kada je Somalija prekinula odnose s Teheranom, rekavši da se on miješa u njezina unutarnja pitanja i predstavlja prijetnju sigurnosti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara