Somalski pirati pomorcima s broda Irene davali rižu sa štakorskim izmetom

Somalski pirati pomorcima s broda Irene davali rižu sa štakorskim izmetom

PRVI časnik stroja na japanskom tankeru Irene Mile Načevski, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju opisao je 49 teških dana koje je proveo na tom japanskom brodu tijekom "okupacije" od strane somalskih pirata.

U 15 godina koliko je proveo na brodovima, Načevski kaže da nikada nije doživio nešto slično poput onoga što su njemu i njegovim kolegama, hrvatskom pomorcu Aldi Raimundu iz Poreča te dvojici Rusa i Filipincima, priuštili somalski pirati.

Posada je znala da se kreće kroz opasno područje i zbog toga je držala kurs koji je išao desetak milja od obale Jemena, Međutim na posljednjoj kriznoj točki zaskočili su ih somalski pirati koji su bez većih problema zauzeli brod. Naoružani Somalci na brod su upali 21. kolovoza oko 7.50 sati ujutro, a upad im je bio olakšan zbog toga što je brod bio krcat teretom i na svega metar i pol od površine mora. Nevolje su počele kada su se na palubi broda čuli pucnji, priča Načevski i dodaje:

"Istodobno se na brod popelo dvadesetak do zuba naoružanih pirata s dviju brzih brodica koje su prišle sa strane. Svi su imali automate. Procijenili smo da je uzaludan svaki otpor, a bilo nas je strah i da kemikalije koje smo prevozili ne eksplodiraju pod paljbom."

Ispljuvci po cijelom brodu

Kako je rekao, prvih 15 dana otmičarske agonije bilo je najgore jer je posada tada trpjela groznu psihičku torturu, ali nasreću nije bilo fizičkog zlostavljanja za što je zaslužna njihova kompanija koja je pregovaračima otmičara odmah dala do znanja da želi surađivati. Načevski dodaje da su članovi posade izbjegavali kontakt s piratima, a samo jedan od njih se služio engleskim jezikom što je olakšalo nužnu komunikaciju s piratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klonili smo ih se što smo više mogli jer je to bila skupina stalno drogiranih pirata koji se nisu odvajali od svojih automata i nikada nisi mogao znati kako će u kojemu trenutku reagirati. Kad su počeli ozbiljni pregovori oko novca, pustili su nas da spavamo u kabinama, jer se dotad cijeli zajednički život, nas 19 i njih 20, odvijao u istom prostoru. Možete zamisliti na što je to sličilo, jer su to ljudi koji nemaju razvijene higijenske navike, a tih listova koje su žvakali i pljuvali bilo je po cijelom brodu", ispričao je Načevski.

Razgovor ispred puščanih cijevi

Da bi prikrili trag pirati su stalno premještali brod s jedne pozicije na drugu, a noćna mora je okončana u posljednjem trenutku jer je na brodu ostalo goriva za samo četiri dana plovidbe. Načevski nakon svega kaže da je posada broda Irene "dobro prošla", jer je čuo da je drugim otetim brodovima bilo ubojstava i jezivih fizičkih zlostavljanja, posebno na brodu na kojem su sa časnicima bile njihove supruge koje su prošle užas o kojemu je Načevskog bilo "sram i govoriti".

Tijekom otmice Načevski se sa svojom obitelji čuo samo jednom i poput ostalih članova posade, imao je svega jednu minutu za razgovor s obitelji. Razgovor je obavljan u prisustvu trojice naoružanih pirata, nakon čega se s obitelji nije čuo sve do nedavnog oslobađanja. Također je rekao da su za vrijeme otmice maksimalno "rastezali" zalihe hrane, a kada je hrane nestalo pirati su na brod donijeli staru rižu sa štakorskim izmetom.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara