Sonda Phoenix robotskom rukom prvi put dotaknula tlo na Marsu

SONDA Phoenix je tjedana dana nakon slijetanja na Mars prvi put  robotskom rukom dotaknula tlo, nakon čega je na tlu ostao otisak u obliku stopala. Phoenix je ovo učinio kako bi testirao robotsku ruku prije početka daljnjih istraživanja. Sonda, koja sadrži i laboratorij, uskoro će početi uzimati uzorke tla i leda te provoditi analize.

David Spencer, šef Phoenixove misije na površini Marsa, kazao je kako im je ovaj pokret omogućio da točno podese robotsku ruku.

Upravo će ova robotska ruka duga oko 2,4 metra služiti za kopanje po tlu i uzimanje uzoraka za sondin mali laboratorij, a s tim bi trebala započeti nekoliko dana nakon ovog testiranja ruke. Jednom kad ruka počne kopati, uzorke tla i leda koje pronađe stavit će u nekoliko malih pećnica kako bi ih zagrijala a instrumenti će testirati plinove koji će tada izgarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu su znanstvenici NASA-e priopćili kako vjeruju da su otkrili led na Marsu. Izjavili su kako se sloj tla, prilikom slijetanja Phoenixa na taj planet prošle nedjelje raspršio, te tako izložio očima najvjerojatnije naslage leda. Tako se čini da je Phoenix vjerojatno sletio i i na led, koji je izbio na površinu nakon što je raspršen sloj prašine koji ga je skrivao.

D.M.
Foto: NASA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara