Sonia Gandhi bit će prva katolikinja na čelu Indije

NEOČEKIVANI uspjeh oporbene Kongresne stranke na općim izborima u Indiji opet je u središte pozornosti doveo jednog člana obitelji Gandhi.

Sonia Gandhi, rođena Talijanka i udovica nekadašnjega premijera Rajiva, peta je osoba iz te obitelji na čelu Kongresne stranke i mogla bi postati nova premijerka, prva rimokatolikinja na čelu indijske vlade.

Prije neočekivanih rezultata posljednjih izbora budućnost Sonije Gandhi u indijskoj se politici činila donekle nesigurnom.

Danas Indijka, Sonia se rodila 1946. u mjestu Ovassanjo, 80 km od Torina. U najpoznatiju indijsku obitelj Nehru-Gandhi ušla je 1968. udajom za Rajiva, sina ubijene indijske premijerke Indire Gandhi.

Ta se 57-godišnjakinja 1991., nakon što joj je ubijen suprug Rajiv, udaljila od politike i promatrači su je smatrali neodlučnom i povučenom političarkom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno je stala na čelo stranke 1998., a na zadnjim parlamentarnim izborima 1999. ušla je u parlament. Pod njezinim vodstvom stranka je na općim izborima 1999. postigla najgore rezultate od indijskoga osamostaljenja, a loše je prošla i na lanjskim izborima u saveznim državama.

No ime Gandhi Indijci i dalje cijene, a Kongresna stranka od Sonije Gandhi očekuje da tu privrženost pretvori u glasove.

Njezini politički protivnici prije izbora udarali su na njezino talijansko podrijetlo i sugerirali glasačima da je riječ o izboru između vođe Indijca i stranca, no rezultati pokazuju da takav ksenofobični pristup nije pao na plodno tlo.

Znatno prije izbora Sonia Gandhi, rođena Maino, odrekla se talijanske putovnice i uzela puno indijsko državljanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara