Španjolac Aznar iznenada u Iraku, slijedi ga portugalski ministar

ŠPANJOLSKI premijer Jose Maria Aznar boravio je u subotu u kratkom, iznenadnom posjetu španjolskim vojnicima u Iraku kojim je potvrdio svoju potporu okupaciji te zemlje.

Nakon Aznara u subotu ujutro je put Iraka krenuo i portugalski ministar unutarnjih poslova Antonio Figueiredo Lopes koji je u kratkom posjetu gradu Nasiriji u Iraku pozdravio i zaželio sretne blagdane portugalskom kontingentu u sastavu stabilizacijskih snaga, javila je portugalska agencija Lusa.

Španjolski premijer je u subotu, u posjetu koji je nalikovao na dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha na Dan nezavisnosti, sletio u Bagdad s 16-članim izaslanstvom oko 11 sati po mjesnom vremenu, kako bi se sastao s pripadnicima španjolskog kontigenta od 1.300 vojnika u južnome gradu Divanija i otputovao nekoliko sati poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dolazak je bio toliko tajnovit da vojnici nisu ni znali da je Aznar stigao, sve dok nije najavljen megafonom i dok se nije pojavio pred okupljenim vojnicima.

U kratkom razgovoru s novinarima, premijer je izrazio potporu španjolskim postrojbama kojima je prenio pozdrave kralja Juana Carlosa.

Istaknuo je da se vojnici "bore za slobodu, demokraciju i poštivanje međunarodnog prava".

Uz portugalskog ministra u Irak je otputovala i skupina novinara te vojni izaslanik premijera Josea Manuela Duraoa Barrosa. Lisabon je u vrijeme američkog-britanskog rata u Iraku politički podržao koaliciji ali nije slao svoje vojnike zbog neslaganja vlade desnog centra i predsjednika (iz redova socijalista) Jorgea Sampaioa oko tog pitanja. Odluku o upućivanju pripadnika žandarmerije bio je kompromis između premijera i predsjednika, koji slanje vojnog kontingenta u Irak uvjetuje jasnim mandatom Ujedinjenih naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara