Španjolska bi zbog zatopljenja mogla ostati bez plaža

GLOBALNO zatopljenje moglo bi Španjolsku ostaviti bez mnogih od njezinih poznatih plaža, a ljetne temperature do kraja stoljeća povisiti na preko 50 stupnjeva Celzija, kaže se u istraživanju objavljenom u utorak.

Ta je zemlja osobito podložna vrućem vremenu zbog svojeg gospodarstva i zemljopisnog položaja, stoji u priopćenju španjolskog ministarstva okoliša uoči objave istraživanja na kojem je radilo 400 znanstvenika.

U Španjolskoj se nalazi jedina pustinja u Europi, a na turizam otpada više od 11 posto prihoda nacionalnog gopodarstva.

"Temperatura u Španjolskoj u posljednjih 100 godina prosječno se povećala za 1,5 stupnjeva Celzija, na globalnoj razini 0,6 stupnjeva, a na europskoj 0,95 stupnjeva Celzija", kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najcrnjim prognozama, ljeta, kad su temperature već znale ići iznad 45 stupnjeva Celzija, mogla bi 2070.-2100. biti toplija i za 7 stupnjeva, a zime bi mogle biti toplije do 4 stupnja.

Mnoge plaže mogle bi biti poplavljene morem, čija bi se razina mogla povisiti za 10 do čak 60 centimetara.

"Općim povišenjem razine mora, najranjivija područja postaju ušća i plaže, što bii moglo rezultirati gubitkom velikog broja plaža", stoji u priopćenju.

Također se tvrdi kako će općenito biti manje kiše, ali se povećava opasnost od ekstremnih vremenskih nepogoda poput poplava, valova vrućine i požara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara