Španjolska izjednačava ljudska i majmunska prava

ODBOR za okoliš španjolskog Parlamenta je jučer odobrio nacrt zakona kojim se izjednačavaju prava ljudi i čovjekolikih majmuna.

Zakonski akt predstavlja prihvaćanja tzv. Projekta čovjekolikih majmuna, inicijative koje su pokrenuli eminentni španjolski filozofi i znanstvenici, a koji tvrde kako životinje koje su genetski najbliže ljudima zaslužuju ljudski tretman.

"Ovo je povijesni dan u borbi za prava životinja i naših evolucijskih drugova", rekao je Pedro Pozas, direktor Projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi zakon će tako zabraniti korištenje majmuna u cirkusima, njihovo snimanje za film i televiziju, a prekršiteljima će riskirati teške zatvorske kazne. Vlada socijalističkog premijera Jorgea Luisa Zapatera se također obvezala da će za godinu dana potpuno zabraniti korištenje čovjekolikih majmuna u znanstvenim pokusima.

Zakon, doduše, nije išao tako daleko da zabrani držanje čovjekolikih majmuna u zoološkim vrtovima, ali će 315 primjeraka koji se tamo nalaze morati biti držani u novim i daleko boljim uvjetima nego što je to danas slučaj.

Španjolska, država koja se zahvaljujući snažnom utjecaju Katoličke crkve stoljećima uživala reputaciju najkonzervativnije države Europe, posljednjih je godina avangardom svega što se danas smatra naprednim i liberalnim u zapadnom svijetu, pri čemu se najčešće spominje legalizacija homoseksualnih brakova.

Inicijativa koju su 1993. godine pokrenuli filozofi Peter Singer i Paola Cavallieri je, pak, u Parlamentu dobila podršku kako vladajuće ljevice, tako i oporbene desnice.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara