ŠPANJOLSKA POZIVA NA JEDINSTVO CIVILIZACIJA

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero pozvao je u utorak, u sklopu prvog posjeta Ujedinjenim narodima, na osnivanje Saveza civilizacija koji bi ujedinio Zapad i muslimanski svijet.

Zapatero, koji Španjolsku pokušava predstaviti kao most između Europe i muslimanske sjeverne Afrike, upozorio je da svijetu prijeti sukob civilizacija zbog siromaštva, otuđenosti i radikalizacije na Bliskom istoku.

"Taj savez imao bi za temeljni cilj jačanje političkih, kulturnih i obrazovnih veza između onih koji predstavljaju tzv. zapadni svijet i u ovome povijesnom trenutku područje arapskih i muslimanskih zemalja", rekao je Zapatero novinarima prije obraćanja Općoj skupštini UN-a.

Najavio je da će od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana zatražiti da osnuje radnu skupinu koja bi razmotrila njegov prijedlog, koji podsjeća na inicijativu iranskog predsjednika Mohamada Hatamija o dijalogu civilizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od svojeg prethodnika Jose Maria Aznara, američkog saveznika u Iraku, Zapatero je kritizirao američku odluku da se krene u rat bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Pozivajući se na španjolsko iskustvo u dugogodišnjoj borbi protiv separatističkog nasilja, španjolski premijer poručio je da se protiv terorizma može boriti samo rješavanjem njegovih korijena u izraelsko-palestinskom sukobu i gospodarskim razvojem.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara