Španjolska: slab odaziv na baskijskim regionalnim izborima

Baskijski birači nisu pokazali veliko zanimanje da u nedjelju pođu na birališta i glasuju za svoj regionalni parlament, što će otežati zadaću umjerenim nacionalistima na vlasti koji se nadaju da će dobiti apsolutnu većinu kako bi mogli nastaviti svoj projekt većeg osamostaljivanja od Madrida.

Prema izjavi zamjenice baskijskog ministra unutarnjih poslova Pilar Martinez, u 17.00 sati odaziv je bio 49 posto, što je za 8,52 posto manje nego na prethodnim izborima 2001., na kojima je zabilježen rekordno visok odaziv od 80 posto.

Birališta su otvorena u 9.00 sati, a 1.799.000 birača pozvano je da izabere 75 zastupnika te sjeverne španjolske pokrajine. Prvi sati glasovanja prošli su bez izgreda, izvijestilo je baskijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Regionalna vlada angažirala je 5.000 policajaca koji nadziru sigurnost izbora, budući da je u napadima naoružane separatističke skupine ETA-e od 1968. ubijeno više od osamsto ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovi se izbori smatraju provjerom plana šefa baskijske vlade na odlasku Josea Ibarretxea o "slobodnom udruživanju" Baskije s ostatkom Španjolske. U veljači je državni parlament u Madridu velikom većinom odbacio taj plan smatrajući ga inicijativom koja želi razbiti španjolsko nacionalno jedinstvo.

Baskijska nacionalna stranka (PNV, umjerena) koja je prije nekoliko tjedana imala najviše izgleda za pobjedu vjerojatno neće dobiti apsolutnu većinu zbog neočekivanog uzleta Komunističke stranke baskijskih zemalja (PCVT-EHAK). Ta bi malena stranka, utemeljena u rujnu 2002., mogla privući glasove radikala koje je zabranjena Batasuna, koju smatraju političkim ogrankom ETA-e, pozvala da svoj glas dadu PCVT-EHAK-u.

Španjolski je teritorij podijeljen na 17 autonomnih pokrajina od kojih svaka ima svoju vladu i parlament te proširene ovlasti u prosvjeti, zdravstvu, kulturi i financijama.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara