Španjolski biskupi tvrde da Crkva podupire Europu

Crkva podupire Europu, naglašavaju u svom priopćenju u petak španjolski biskupi naglašavajući da su i tvorci unije bili visoki kršćanski državnici poput Roberta Schumana.

Španjolski biskupi ocijenili su u petak da su odgovori "da", "ne", neispunjeni listić ili nesudjelovanje na španjolskom referendumu 20. veljače o Ustavu EU "legitimne opcije".

Oni drže daje teško "sagledati tako dug i složen tekst" Ustava EU u kojem vide pozitivne i negativne elemente. Među pozitivnim su "učvršćenje mira, pravo roditelja da djeci pruže obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim, filozofskim i pedagoškim uvjerenjima". U tekstu je vjera spomenuta "kao jedan od konstruktivnih elemenata europskog nasljedstva".

Ali postoje i negativni elementi drže biskupi koji bi željeli da "je ljudsko pravo na život bilo nedvosmisleno definirano". Tekst ustava ne isključuje istraživanja ljudskih embrija, ni pobačaj, eutanaziju, kloniranje ljudi u eksperimentalne i terapeutske svrhe.

Oni bi također željeli da se u tekstu eksplicitno izrazi da je brak stabilna zajednica muškarca i žene i da djeca budu zaštićena od usvajanja "nekih drugih vrsta parova".

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara