Španjolski tisak ruga se Garzonu zbog progona Bin Ladena

DIO ŠPANJOLSKOG tiska u četvrtak ironizira optužnicu i nalog za uhićenje Osame bin Ladena koje je u srijedu podigao Baltazar Garzon, antiteroristički sudac koji je time, ocjenjuje list El Mundo, "prešao sve granice".

"Težnja za slavom nagnala je ovog puta superzvijedu Garzona da prijeđe granice", piše dnevnik El Mundo (centar) u uvodniku naslovljenom "Univerzalna pravda i vindikacija".

(vindikacija - samovlasno posezanje za pravdom iz osvete)

Sudac, poznat po spektakularnim sudskim prognima bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta i dužnosnika odgovornih za zločine u vrijeme argentinske vojne diktature, ovog je "puta karikirao koncept univerzalne jurisdikcije" i time se "izložio opasnosti da se izgubi u taštini", komentira El Mundo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List donosi i karikaturu dvojice karabinjera koje Garzon, odjeven u togu, poziva da uhite Darth Vadera, mračnog junaka Ratova zvijezda, u okviru "njegove osobne borbe protiv svih zala svijeta."

Katalonski El Periodico ironizira uz dručkiju karikaturu na kojoj "službenik Garzona", izgubljen negdje u planinama Afganistana "traži Bin Ladena kako bi mu uručio sudski poziv".

"Kako bi izbjegao optužbe da sam kroji pravdu Garzon bi trebao svoje sudske progone ograničiti na španjolsku ćeliju" Al Qaide, ocjenjuje taj dnevnik.

List piše kako nalog za uhićenje Bin Ladena "neće pridonijeti Garzonovoj želji da njegov rad bude ozbiljno shvaćen".

"Na kraj svijeta", naslovljuje svoj osvrt list ABC (desnica) i zaključuje da će Garzon, jedan od 165 kandidata s popisa za Nobelovu nagradu za mir, to priznanje konačno i primiti, 10. listopada u Oslu, jer je "učinio kvalitativni skok krenuvši u progon duhova".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara